Brăila: Pesta porcină s-a întors la Gropeni. 16.000 de porci ucişi preventiv Recomandat

Joi, 12 Septembrie 2019 18:48
Publicat în Regional

După ce anul trecut, pesta porcină africană a decimat efectiv complexul de creștere a porcilor din localitatea Gropeni, judeţul Brăila, care era atunci cea mai mare fermă de creștere a porcilor din țară, a doua ca mărime din Europa, și în acest an pesta porcină africană a ajuns într-o fermă din complex. 16.000 de porci urmează să fie eutanasiați. 3.000 deja au fost uciși, iar în toate cele trei ferme ale complexului mai rămân doar 3.000 de capete de porci reproducători.

"Anul trecut, în septembrie, am eutanasiat toți porcii. A urmat un vid sanitar până în februarie 2019, în care am remodernizat, am reorganizat filtre sanitar veterinare. Apoi am adus porci santinelă din Germania și după ce la 45 de zile analizele au permis, am început, în luna aprilie, repopularea. La sfârșitul lunii iulie, pe un fond de reapariție neaşteptată a pestei au apărut foarte multe focare în județul Brăila, am oprit repopularea. Din păcate, încă nu știm de unde a reapărut pesta la o fermă unde aveam 16.000 de porci", a precizat Dan Jataruc, medic veterinar fermă Gropeni.

Ce spun autorităţile

Se prea poate, cred autoritățile sanitar veterinare brăilene, că pesta la fermă să fi ajuns din pricina cazurilor de infectare din satele brăilene aflate în proximitatea fermei. "Avem la Gropeni, dar și la Tufești, cazuri de pestă. Oamenii nu au venit la medic să înregistreze porcii să îi crotaliem, le-au murit porcii și i-au aruncat pe unde au putut. Deci asta fac cetățenii. Asta este o bănuială, dar ancheta epidemiologică va arăta dacă așa s-a transmis pesta la fermă", a precizat dr. Gicu Drăgan, Direcţia Sanitar Veterinară (DSV) Brăila.

Dacă ancheta DSV va arăta că reprezentanții fermei nu au respectat protocolul sanitar veterinar legat de repopulare, aceștia nu vor mai primi despăgubiri. "În Gropeni este o exploatație comercială, în speță o firmă particulară. S-a dat ordinul de convocare a comisiei de evaluare și ordinul de ucidere preventivă a aproximativ 16.000 de porci. În momentul de față s-au ucis în jur de 3.000. Procedura pentru ucidere este prin gazare, e o procedură mai dificilă și necesită mai mult timp", a precizat Adrian George Paladi, prefect de Brăila. În acest moment, în județul Brăila sunt 66 de focare de pestă porcină africană.

Articole similare: Brăila: Dezastru economic, provocat de pesta porcină

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu