20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Capturi "grase" la frontiera gălăţeană în 2018
Capturi "grase" la frontiera gălăţeană în 2018

Peste 1.300 de fapte ilegale au fost constatate de poliţiştii de frontieră gălăţeni şi brăileni anul trecut, se arată într-un comunicat al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (STPF) Galaţi în care este prezentat bilanţul activităţilor desfăşurate de poliţiştii de frontieră de pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila în anul 2018. Potrivit comunicatului citat, pentru personalul din cadrul structurilor poliţiei de frontieră din judeţele Galaţi şi Brăila, anul 2018 a reprezentat o perioadă în care s-au depus eforturi deosebite pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră: controlul frontierelor şi cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră şi nu în ultimul rând combaterea faptelor de corupţie din rândul personalului propriu.

În anul 2018, în punctele de trecere a frontierei, s-a înregistrat un număr de peste 2.600.000 de persoane şi peste 880.000 de mijloace de transport care au tranzitat frontiera de stat, şi au fost depistate următoarele:
- Fapte ilegale constatate la frontieră: În perioada analizată au fost constatate 1.327 de fapte ilegale dintre care: 673 de infracţiuni şi 654 de contravenţii, valoarea sancţiunilor contravenţionale fiind de peste 337.200 de lei.
- Migraţia ilegală: În anul 2018, la frontiera cu Republica Moldova, pe raza judeţului Galaţi, au fost înregistrate 11 cazuri în domeniul migraţiei ilegale, fiind descoperite în total 12 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera. În toate cazurile s-au întocmit lucrări penale, respectiv s-a colaborat cu autorităţile de frontieră din Republica Moldova în vederea punerii în aplicare a Acordului de readmisie.
- Contrabanda şi infracţiunile conexe: Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, la nivelul structurilor poliţiei de frontieră de pe raza judeţelor Galaţi şi Brăila au fost constatate 81 de infracţiuni. Urmare a măsurilor întreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 30.894 pachete ţigări, 242 kg tutun şi 329 litri alcool.
- Traficul ilegal cu auto furate: În cursul anului 2018 au fost descoperite şi reţinute în vederea continuării cercetărilor şase autoturisme şi o motocicletă, pentru care existau semnalări operative. Persoanele descoperite fac obiectul cercetării în dosare penale privind săvârşirea infracţiunii de furt sau alte infracţiuni conexe.
- Nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor: Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate trei infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate nouă arme şi 3.375 elemente de muniţie.
- Fals şi uz de fals: Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost constatate 131 de infracţiuni săvârşite de participanţii la trafic care au prezentat la controlul de frontieră documente care nu îndeplineau condiţiile de formă şi fond ale unora autentice necesare trecerii frontierei de stat.
- Prevenirea şi combaterea braconajului: Pe timpul acţiunilor specifice desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia prevenirii şi combaterii braconajului, în anul 2018, au fost constatate 220 infracţiuni de braconaj, ocazie cu care au fost confiscate bunuri în valoare de peste 155.000 lei.


Articole înrudite