19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Colete cu droguri expediate periodic din Spania în Brăila. 9 persoane au fost arestate (FOTO)
Colete cu droguri expediate periodic din Spania în Brăila. 9 persoane au fost arestate (FOTO)

La data de 3 decembrie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila, împreună cu poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au documnetat activitatea infracţională a mai multor persoane bănuite de introducere în ţară de droguri de risc, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Din cercetări a reieşit că, începând cu luna iunie 2022, în municipiul Brăila, ar fi acţionat o grupare care s-ar fi ocupat cu distribuirea de droguri de risc (cannabis) şi substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive (3-CMC), consumatorilor din municipiul Brăila.
Liderii acestei grupări ar fi locuit, în cea mai parte a timpului, în Spania, de unde ar fi expediat în ţară, periodic, colete cu droguri, prin intermediul unor servicii de coletărie sau al unor persoane fizice. Coletele ar fi fost supravegheate, pe timpul transportului, de către persoane de încredere, din anturajul acestora.
După ce drogurile ajungeau în ţară şi erau depozitate în siguranţă, cei doi lideri ai grupării ar fi venit cu avionul, pentru a supraveghea şi coordona distribuirea acestora şi colectarea sumelor de bani provenite din valorificare.
Totodată, la data de 2 decembrie a.c., a fost prinsă, în flagrant delict, o persoană, după ce ar fi introdus în ţară aproximativ 4.750 de grame de rezină de cannabis, aproximativ 379 de grame de cannabis şi 490 de grame de substanţe cu efect psihoactiv (3 CMC).
La aceeaşi dată, poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, au efectuat 13 de percheziţii domiciliare, fiind descoperite şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, 24 de doze de cannabis, 4 pungi de cannabis (1.070 de grame), o cutie cu 5 grame de cannabis, 3 plicuri cu substanţă cu efect psihoactiv, de tip Cristal, bancnote rulate destinate prizării care ar fi conţinut urme de substanţă pulverulentă de culoare albă, 8 grindere şi 5.245 de lei.
La data de 3 decembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila au dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a 9 persoane, cercetate pentru săvârşirea infracţiunilor de introducere în ţară de droguri de risc, trafic de droguri de risc şi efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive.
În urma soluţionării propunerii formulate de procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Brăila, judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Brăila a dispus arestarea preventivă a şapte persoane şi luarea măsurii arestului la domiciliu faţă de alte două.
Acţiunea a beneficiat de sprijinul poliţiştilor Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vrancea şi Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Olt, precum şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite