05 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Înmormântare după toată rânduiala, cu prapuri şi pomeni, dar fără mort!
Înmormântare după toată rânduiala, cu prapuri şi pomeni, dar fără mort!

ÎNCURCĂTURI… Înmormântare după toată rânduiala, cu prapuri, colivă, pomeni şi groapa săpată, dar cu mortul… lipsă! Cam aşa ar putea fi rezumată păţania neobişnuită prin care au trecut miercuri sătenii din Epureni, comuna Duda Epureni, când s-au pregătit să îngroape creştineşte un consătean răposat, rămas singur pe lume, notează vremeanoua.ro. Omul, Ion Bulai, în vârstă de 75 de ani, fusese găsit mort în casă cu două zile înainte, iar Poliţia sesizată prin apel la 112 a început cercetări pentru moarte suspectă. Cadavrul a fost dus la Vaslui, la Medicina Legală. Cum medicii legişti au constatat că bărbatul a decedat din cauze naturale, câteva persoane din sat, dar şi reprezentanţii Primăriei, s-au şi apucat să pregătească înmormântarea cum se cuvine. Dacă oamenii s-au ocupat de cele necesare după datină, Primăria a rămas să aducă mortul de la morgă. Numai că miercuri, când toată lumea era la biserică, cu pomeni, colivă, prapuri, dar şi cu pachetele cu alimente pentru dat de pomană pregătite, oamenii au fost anunţaţi de reprezentaţii Primăriei că, practic, mortul nu va putea lua parte la… eveniment. Cei de la morgă au spus că legea îi obligă să ţină decedatul care nu are apaţinători timp de 10 zile, apoi să îl declare „caz social”. Sătenii au rămas uluiţi, mai ales că erau toate pregătite, inclusiv groapa săpată. „Ce era să facem? Părintele a făcut o slujbă de sfinţire a mâncării, care a fost dată de pomană celor prezenţi, s-au strâns prosoapele, s-a strâns tot şi asta a fost”, au spus cei care s-au implicat în pregătirea înmormântării.

„Deşi mortul nu a fost îngropat, pomana s-a mâncat şi oamenii chiar au spus bogdaproste. Toată lumea ştia că Ion este la morgă, deşi noi aşteptam pe marginea gropii, cum se spune, să îl îngropăm şi pe el creştineşte, că nu are pe nimeni”, povestesc oamenii din sat. Aceştia susţin că Primăria ar fi trebuit să se ocupe de aducerea mortului, însă, cel mai probabil, din cauza unei comunicări deficitare, nu s-a înţeles exact când va putea fi dat de la morgă cadavrul. Reprezentanţii Primăriei au spus, iniţial, că vor putea lua trupul neînsufleţit marţi, apoi li s-ar fi comunicat de la Medicina Legală că vor putea lua sicriul cu cel decedat miercuri. Numai că la faţa locului s-ar fi constatat că nu este nimeni în măsură să semneze pentru ridicarea defunctului, întrucât nimeni nu era aparţinător al acestuia. Aşa că procedura s-a oprit, întrucât regulile arată că, în cazul în care defunctul nu are aparţinători, el este ţinut 10 zile la morgă, după care este declarat „caz social” şi Primăria se poate ocupa de înmormântare. „Primăria nu e de vină neapărat, pentru că s-a dus să îl ia de la Vaslui. A luat sicriu, a luat hainele date de oameni, din câte am înţeles, a asigurat transportul. Practic, a vrut să ajute. Poate că trebuia o comunicare mai bună cu cei de la Medicina Legală, ca să nu se apuce lumea să facă mâncare, să pregătească pomenile şi să se sape de pe acum groapa. Ce era să se facă cu mâncarea cumpărată? S-a dat de sufletul lui Ion, că doar nu era s-o ducem înapoi de unde am luat-o”, au spus sătenii.

Oamenii şi reprezentanţii bisericii din sat s-au implicat să îi facă cele de cuviinţă decedatului rămas singur pe lume

În fapt, în toată această situaţia mai puţin obişnuită, este de apreciat implicarea reprezentanţilor bisericii locale şi a trei – patru săteni, care au s-au mobilizat şi au vrut să îi facă acestui om o înmormântare creştinească. Ion Bulai a venit în Epureni cam acum 20 de ani, spun localnicii, unde a trăit în concubinaj cu o femeie din sat. Aceasta a murit şi Ion a rămas singur şi destul de amărât. Vecinii spun că nu îşi amintesc să îl fi căutat cineva vreodată, doar auzise că ar avea, totuşi, un copil dintr-o altă căsătorie şi că ar fi de undeva din partea Răducănenilor. Dar totul a rămas la nivel de znov. Ştiindu-l singur pe lume, preotul din sat, dascălul şi trei-patru enoriaşi cu suflet bun au pus mână de la mână pentru a-l îngropa cum se cuvine. „Este de apreciat când cineva se implică în asemenea cazuri. O înmormântare costă, dar oamenii cu credinţă sunt săritori. Unul a adus prosoape, altul pomenile, altul ce a putut. Chiar sunt de apreciat cu toţii. Acum, că s-a nimerit aşa, ce putem face? Bine că i-au fost aprinse lumânări, că şi aşa a murit fără lumânare, săracul. Nu ştiu dacă se vor mai face alte pomeni pentru când va fi adus. Vom vedea. Bietul Ion, nu a avut noroc nici pe ultimul drum”, spun sătenii.

Bărbatul a fost găsit mort în locuinţă, dar poliţiştii confirmă că nu a fost vorba despre săvârşirea niciunei infracţiuni

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Vaslui confirmă faptul că persoana din comuna Duda Epureni, găsită decedată în locuinţă, nu ridică suspiciuni cu privire la cauzele morţii, însă oamenii legii vor continua cercetările în dosarul deschis, aşa cum este procedura, pentru „vătămare corporală din culpă”. El va fi clasat, întrucât este vorba despre o moarte din cauze naturale. „Regulile la morgă sunt că, dacă un decedat nu are apaţinători care să semneze la ridicarea sicriului, decedatul este ţinut 10 zile, apoi este declarat caz social şi se acţionează în consecinţă. Peste lege nu ai cum să treci. Aşa au spus domnii doctori”, susţin sătenii. (foto cu rol ilustrativ)


Articole înrudite