Numeroase incendii la gospodăriile din judeţ din cauza instalaţiilor de încălzire cu improvizaţii Recomandat

Miercuri, 19 Decembrie 2018 15:46
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Odată cu venirea iernii, pentru asigurarea confortului termic în locuinţe, unele persoane utilizează mijloacele de încălzire avute la dispoziţie fără o verificare prealabilă. Altele, fără posibilităţi, mai recurg şi la instalaţii de încălzire cu improvizaţii, confecţionate în regim propriu. În marea majoritate a cazurilor, improvizaţiile, fie că sunt făcute la sistemele de încălzire, la instalaţiile de gaze sau cele electrice, conduc la adevărate dezastre şi tragedii, provocând explozii urmate de incendiu sau intoxicări cu monoxid de carbon, care se soldează adesea cu pierderi de vieţi omeneşti, persoane rănite şi pagube materiale importante.

"Numai până acum, în acest sezon rece, s-au înregistrat numeroase incendii la gospodăriile populaţiei din mediul urban şi rural, în municipiul Galaţi, Tecuci şi în localităţile Pechea, Piscu, Iveşti, Barcea, Smulţi, Cuca, Frumuşiţa. Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) al judeţului Galaţi le reaminteşte cetăţenilor câteva măsuri elementare ce trebuie respectate înainte de utilizarea sistemelor de încălzire individual. Trebuie să facă verificarea periodică, cu personal autorizat, a instalaţiilor electrice, instalaţiilor de alimentare cu gaze şi instalaţiilor de încălzire centrală, eliminându-se eventualele defecţiuni sau improvizaţii, dacă este cazul. În plus, sobele şi coşurile de fum vor fi obligatoriu verificate, curăţate şi reparate de regulă de persoane specializate şi autorizate. Zidăria şi tencuiala coşurilor de fum vor fi verificate periodic şi bine întreţinute pentru a nu prezenta fisuri sau crăpături ce ar permite ieşirea în încăperi sau poduri a gazelor calde, a fumului sau a scânteilor. Nu se vor depozita în podurile locuinţelor plante furajere, materiale inflamabile sau materiale combustibile (textile, hârtie, lemne, etc.) care s-ar putea aprinde de la coşurile pentru evacuarea fumului. În faţa uşiţelor sobelor se va amplasa o cutie metalică sau o coală de tablă de 70 x 50 cm, aceasta asigurând protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a jarului sau lemnelor aprinse, care ar putea determina incendierea materialelor combustibile", a declarat lt. col. Eugen Chiriţă ISU Galaţi.

Pentru siguranţa locuinţei sau gospodăriei dumneavoastră se interzice: utilizarea mijloacelor de încălzire (de orice tip) fără a fi supravegheate sau lăsate sub supravegherea copiilor; utilizarea altui tip de combustibil decât cel destinat alimentării sobei (ex. nu se vor utiliza lemne pentru alimentarea unei sobe alimentate pe gaze); depozitarea materialului combustibil care să depăşească consumul pentru 24 ore, în încăperile în care sunt amplasate sobele.

Pompierii vă recomandă ca pentru siguranţă să utilizaţi numai aparatură electrică omologată. Anul trecut în judeţul Galaţi au avut loc 83 de incendii provocate de coşurile de fum defecte, 74 cauzate de defecţiunile electrice şi 10 din cauza sistemelor de încălzire defecte.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu