29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cristian Dima, preşedinte ALDE Galaţi: Măsurile fiscale trebuie să asigure predictibilitate şi atractivitate pentru investitori, nu să genereze neîncredere
Cristian Dima, preşedinte ALDE Galaţi: Măsurile fiscale trebuie să asigure predictibilitate şi atractivitate pentru investitori, nu să genereze neîncredere

Măsurile anunţate de ministrul de Finanţe cu o seară în urmă consider că au fost făcute în pripă, fără o analiză prealabilă. Reacţiile care au apărut în spaţiul public după anunţurile ministrului Teodorovici arată clar faptul că propunerile ministerului nu au fost analizate împreună cu specialiştii din domeniile vizate.
În 2019, pentru a-şi continua creşterea, economia românească trebuie să rămână atractivă pentru investitori, dar şi pentru instituţiile bancare. Suprataxările anunţate de ministrul Teodorovici ridică multe semne de întrebare, având în vedere că vorbim în cazul băncilor de un impozit pus pe o dobândă interbancară.
Pachetul de măsuri propuse de ministerul de Finanţe are potenţialul de a genera slăbiciuni în lanţ şi, probabil, să aibă un impact negativ asupra consumatorului final în domeniile telecomunicaţii, energie bancar, pensii private. În urma acestor modificări pe final de an, vor suferi şi antreprenorii români, inclusiv cei care sunt în discuţii cu mari investitori din străinătate.
Nu pot fi de acord cu măsuri care nu au un studiu de impact realizat şi prezentat public. Asemenea decizii ar trebui să fie luate după o amplă dezbatere publică la care să participe şi reprezentanţii domeniilor vizate.
Instabilitatea legislativă fiscală este o problemă pentru reprezentanţii IMM-urilor şi pentru întreg mediul de afaceri. Modificările legislaţiei fiscale au generat efecte negative asupra IMM-urilor, iar schimbările aduse pe final de an legislaţiei fiscale vor afecta în mod serios mediul de afaceri. Încrederea în sistemul fiscal este o condiţie esenţială pentru investitori, predictibilitatea fiind unul dintre cei mai importanţi factori care influenţează deciziile de investiţii
Sper ca măsurile anunţate de ministrul Teodorovici să fie puse în dezbatere, să fie discutate, analizate cu specialiştii domeniilor vizate. Reacţiile apărute în ultimele ore ar trebui să ducă la o întâlnire în jurul mesei a Guvernului cu reprezentanţii mediului de afaceri, domeniului bancar, energetic şi al telecomunicaţiilor.


Articole înrudite