03 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
O nouă biserică în judeţul Brăila (FOTO)
O nouă biserică în judeţul Brăila (FOTO)

În după-amiaza zilei de 20 noiembrie 2022, la ceas de vecernie pentru Praznicul Intrării în în biserică a Maicii Domnului, credincioşii parohiei Gropeni din judeţul Brăila au participat la slujba de binecuvântare a lucrărilor realizate la noua biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.
"Slujba a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, în prezenţa ctitorilor, a autorităţilor locale şi a numeroşi credincioşi, între care copii şi tineri atât din Gropeni, cât şi din localităţile învecinate.
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oferit noii biserici antimisul sfinţit şi a binecuvântat cu aghiazmă icoanele şi pereţii locaşului de cult.
După momentul binecuvântării cu aghiasmă, ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre edificarea unui locaş de închinare, evidenţiind bucuria acestei comunităţi de credincioşi harnici care au dorit foarte mult să aibă încă o biserică.
Toţi copiii prezenţi la slujbă au primit iconiţe şi daruri din partea ierarhului Dunării de Jos.
La final, arhipăstorul Dunării de Jos a vizitat casa-muzeu amenajată într-un spaţiu în apropierea locaşului de cult, ce cuprinde obiecte vechi tradiţionale şi piese vestimentare populare, colecţionate de preotul paroh de la câţiva buni credincioşi, unele dintre aceste valoroase obiecte cu o vechime foarte mare.
Prima atestare documentară a unei biserici în localitatea Gropeni este din anul 1864, biserica având hramul „Sfântul Nicolae”. Construcţia în formă de corabie a fost realizată între anii 1860-1863,  primul slujitor menţionat în acte fiind preotul Balaban Toma.
La data de 1 februarie 2004 a fost înfiinţată în această localitate brăileană Parohia Gropeni II, avându-l ca slujitor pe preotul Negoiţă Dragoş Constantin.
Piatra de temelie a noii biserici cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost aşezată de chiriarhul Dunării de Jos, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, la data de 17 februarie 2005.
Lucrările de construcţie la noul locaş de cult s-au desfăşurat în perioada 14 aprilie 2005 - 23 iulie 2018, iar de la 1 martie 2019 au început lucrările de pictură în tehnica fresco", informează Arhiepiscopia.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!

Articole înrudite

UPDATE: În urma activităților investigative și de cercetare efectuate de către polițiștii din ...

Târg de locuri de muncă în Berești

VIDEO: Explozie la G-uri în Micro 19

VIDEO: Bătaie pe Siderurgiştilor - UPDATE

Defilare de 1 Decembrie la Galaţi - PROGRAM