Prima expoziţie dedicată oamenilor Deltei Recomandat

Luni, 12 Septembrie 2022 14:59
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pe 8 septembrie, Caravana Apele Unite ale României a ajuns la Mila 23, satul de naştere a lui Ivan Patzaichin. Echipa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 a prezentat planurile viitorului Muzeu care îi va purta campionului numele şi vernisajul expoziţiei foto „Oamenii Deltei - portrete din Mila 23” de Dragoş Lumpan, în prezenţa participanţilor la Caravană, a comunităţii locale din Mila 23 şi a invitaţilor.
Viitorul Muzeu Ivan Patzaichin va reprezenta un spaţiu cu două meniri - muzeu, cu expunere a unor momente cheie din parcursul lui Ivan, lângă mărturii din cultura lipovenilor din Mila 23, şi centru cultural, cu infrastructură care va permite organizarea de evenimente culturale, de artă, de educaţie pentru patrimoniu, cursuri, întâlniri ale comunităţii locale, conferinţe şi evenimente care se înscriu în viziunea lui Ivan şi a echipei Asociaţiei sale de a conecta patrimoniul local al unei comunităţi la inovaţia din contemporan.
Muzeul va fi administrat de echipa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 şi va deservi reprezentanţii comunităţii locale, inclusiv grupul din Asociaţia Femeilor din Delta Dunării Rusalca, care vor beneficia de un spaţiu pentru spectacole, repetiţii şi de întâlnire cu comunitatea locală. Vor putea fi organizate aici tabere de vară, atelierul Apele Unite de construcţie a canotcilor dedicat copiilor, centrul cultural dedicat lui Ivan devenind şi sediul Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23.
Centrul Cultural - Muzeu Ivan Patzaichin din Mila 23, care va cinsti memoria campionului din 2023, va funcţiona pe durata întregului an, găzduind activităţi culturale şi vizite ale turiştilor care ajung în zonă. Spaţiul cultural va include şi o zonă de rezidenţe de creaţie pentru artişti contemporani.
Din punct de vedere arhitectural, Muzeul îşi propune să reprezinte un model de bune practici în domeniul construcţiilor, urmând specificul local din Deltă pentru a deveni un landmark de turism cultural al regiunii. Proiectul muzeului a fost acceptat recent pentru finanţare şi a intrat în faza de semnare a contractului.
Arhitectura spaţiului va invita vizitatorii să parcurgă povestea vieţii lui Ivan Patzaichin, de la copilăria din Mila 23, la perioada de olimpic, antrenor şi antreprenor social, construită în jurul simbolului ambarcaţiunii de lemn care l-a însoţit în toate aceste etape, indiferent dacă sub formă de lotcă, canoe, sau canotcă. Povestea va putea fi parcursă de vizitatori urcând în Muzeul - observator pe o scară elicoidală care ajunge în cel mai înalt punct al Muzeului - punctul de observare a Deltei Dunării.
Investiţia în Muzeul şi Centrul Cultural Ivan Patzaichin din Mila 23 va fi posibilă graţie unui proiect finanţat prin FLAG Delta Dunării cu circa 600.000 de euro, din partea finanţatorilor fiind prezenţi la eveniment Michael Cristian Leonov, subsecretar de stat la Ministerul Agriculturii şi Daniel Buhai, preşedintele FLAG Delta Dunării.
Cu ocazia prezentării planurilor, la Mila 23 a fost organizat şi primul eveniment cultural care marchează câteva dintre obiectivele viitorului Muzeu, de promovare a culturii locale din inima Deltei, de la Mila 23. Artistul vizual Dragoş Lumpan a prezentat vernisajul expoziţiei „Oamenii Deltei – portrete din Mila 23” ca parte dintr-un proiect mai amplu, derulat în parteneriat cu echipa Asociaţiei Ivan Patzaichin – Mila 23 şi cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional.
Proiectul „Oamenii Deltei”, co-finanţat de AFCN, şi-a propus să utilizeze arta vizuală pentru ridicarea profilului de turism cultural al Deltei, cu accent pe patrimoniul imaterial vast păstrat de reprezentanţii diferitelor comunităţi din satele Deltei Dunării şi să dezbată valoarea diversităţii culturale ca resursă pentru dezvoltare durabilă a unei comunităţi locale şi a unui teritoriu.
Momentul ceremonial a fost completat cu o reprezentare a corului lipovenesc Rusalka din Mila 23, informează organizatorii prin intermediul unui comunicat de presă.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu