Reguli noi la frontieră: Va fi verificat Cazierul Juridic al persoanelor care însoţesc minorii Recomandat

Vineri, 23 Decembrie 2022 13:26
Publicat în Regional
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Poliţia de Frontieră va avea obligaţia, prin lege, să verifice informaţiile din cazierul judiciar al persoanelor care însoţesc minorii, potrivit unui proiect adoptat miercuri de Senat, conform Agerpres. Propunerea legislativă privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate va fi transmisă Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional.
Potrivit iniţiativei legislative, cadrul normativ va fi adaptat, în sensul includerii obligativităţii verificării cazierelor judiciare la momentul trecerii frontierei în cazul persoanelor care însoţesc minorii cetăţeni români, în scopul creşterii siguranţei acestora din urmă.
"Astfel, siguranţa trecerii frontierei a minorului cetăţean român va fi sporită, prin eficientizarea verificărilor, fără ca acestea să fie tratate ca o simplă formalitate. Poliţia de Frontieră va avea acces permanent, neîngrădit la Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar - ROCRIS, pentru a fi în măsură a verifica situaţia judiciară a însoţitorilor, la momentul prezentării la punctul de frontieră terestră, maritimă, precum şi pe aeroporturile şi porturile maritime sau fluviale", se subliniază în expunerea de motive.
Potrivit proiectului, în urma verificării menţiunilor înscrise in Sistemul Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar - ROCRIS de către poliţistul de frontieră, acesta poate constata dacă însoţitorul a săvârşit anterior una dintre infracţiunile următoare: omor; infracţiuni contra libertăţii integrităţii sexuale; infracţiuni privitoare la traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile; lipsire de libertate în mod ilegal; infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori; trafic de ţesuturi sau organe umane; infracţiuni de terorism.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu