02 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Şcoală modernizată cu uşi la ferestre în loc de obloane
Şcoală modernizată cu uşi la ferestre în loc de obloane

O şcoală gimnazială din judeţul Suceava a fost dotată cu 16 uşi la geam - uşi pe post de obloane antiincendiu la geamurile unităţii (foto ↑). Şcoala este lângă locuinţele oamenilor, iar, pentru a evita o posibilă tragedie, cei de la ISU au aprobat acest proiect. Cetăţenii spun, însă, că nu au mai văzut aşa ceva. Mai mult, uşile au clanţă pe ambele părţi, inclusiv sistem de închidere cu cheia care încă funcţionează, notează observatornews.ro.

Astfel, de sus, Şcoala Gimnazială din Ţibeni e o clădire ca oricare alta. De aproape însă ni se dezvăluie minunea care i-a lăsat cu gura căscată şi pe locanici, şi pe trecători. La ferestre, au fost montate uşi, asta după ce școala, veche de peste două sute de ani, a fost modernizată. Explicația: pentru că ar fi foarte aproape de casele oamenilor și a trebuit gândită o soluţie în cazul unui incendiu.

Aşa s-a ajuns ca la 16 dintre ferestre să fie montate uşi pe post de obloane, care aproape toate au clanţă, atât pe interior, cât şi pe exterior, inclusiv cheie. "S-au dat alte găuri în pereţi, s-au făcut alte geamuri. Şi fiind în direcţia dinspre casa vecinilor, ISU vrea protecţie la foc pentru acele geamuri", spune Duceac Constantin, fochist. "Toate aceste măsuri sunt stabilite şi agreate de către proiectant, de către verificatorul de proiecte şi de către beneficiar. Ceea ce contează pentru noi este materialul din care este conceput acel oblon, adică să fie rezistent la foc, şi nu detalii legate de aspect sau estetică", a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Căpitan Alin Găleată.

Localnicii sunt uluiți

Vecinii ciudăţeniei se uită cu teamă la proiectul cel puţin neobişnuit. "O nebunie. Pentru că e un lucru care s-a făcut aiurea. N-au avut ce face cu banii cre' că. N-am mai văzut aşa ceva, uşi la geamuri. Mai bine punea toboganul şi sărea direct pe tobogan", spune un localnic. "Toate, toate le bălăngăne vântul. O pus sârma asta că pe urmă o pus o sfoară prima dată", spune un alt localnic.

Clădirea a fost reabilitată cu fonduri nerambursabile în valoare de două milioane două sute de lei, plus cofinanţare din partea primăriei. "Este un proiect care poate părea, să spunem, mai suspect, dar e necesar şi, repet, e conform ultimelor norme pe linie de ISU", a declarat Toader Lavric Adrian, primarul comunei Satu Mare.

În online, imaginile cu şcoala năstruşnică a stârnit comentarii savuroase: unii au remarcat că la Ţibeni ar fi cu adevărat ziua uşilor deschise sau că ar fi necesare şi sonerii la fiecare uşă.


Articole înrudite