27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost demarat un studiu clinic pentru tratarea autismului cu celule stem, în România
A fost demarat un studiu clinic pentru tratarea autismului cu celule stem, în România

Cord Blood Center, prima şi cea mai mare bancă de celule stem din România a eliberat patru unităţi de celule stem hematopoietice din sângele ombilical recoltat la naştere pentru administrarea autologă în cadrul primului studiu clinic din ţară pentru tratarea copiilor bolnavi de autism cu celule stem, se anunţă prin intermediul unui comunicat de presă.

În total, în România au fost eliberate şi utilizate 12 unităţi de sânge din cordonul ombilical recoltat la naştere şi stocat în condiţii de criogenie la Cord Blood Center, în vreme ce alte 138 de unităţi au fost eliberate şi utilizate în unele dintre cele mai prestigioase centre medicale din lume.

Studiul îl are ca Investigator Principal pe medicul Felician Stăncioiu, cercetător cu experienţă amplă în dezvoltarea de tratamente noi, validate prin studii clinice. În urma aplicării terapiei, unii dintre copii au înregistrat progrese, oferind astfel o perspectivă încurajatoare familiilor care se confruntă cu această patologie şi duc o luptă permanentă pentru creşterea calităţii vieţii şi integrarea socială a copiilor.

Tratamentul cu celule stem hematopoietice din sânge de cordon ombilical urmăreşte îmbunătăţirea procesării stimulilor externi şi formarea de conexiuni noi între noţiuni, obiecte şi procese care se fac suboptimal sau sunt complet inhibate in TSA, si ameliorarea limitărilor în atenţie, memorare şi învăţare cu care se confruntă copiii cu TSA.

Tratamentul cu celule stem din sângele ombilical folosit pentru tulburările de dezvoltare din spectrul autist (TSA) este unul nou şi porneşte de la observaţiile profesoarei americane Geraldine Dawson de la Duke University, SUA, publicate în 2017, despre copiii care au urmat tratamente cu sânge ombilical pentru patologii oncologice, care sufereau suplimentar şi de autism. În urma tratamentului s-au constatat progrese în ameliorarea TSA, respectiv 60% dintre pacienţi au îmbunătăţiri, conform studiului publicat în 2017.

Pornind de la aceste premise, studiul condus de Dr. Felician Stăncioiu vizează şi determinarea unor markeri care pot identifica copiii cu TSA care manifestă un potenţial ridicat de a face progrese în urma terapiei cu celule stem hematopoietice din sângele de cordon ombilical.

Pentru fiecare caz în parte studiul se derulează pe o perioadă cuprinsă între trei şi şase luni şi constă în două etape independente. Înainte şi după fiecare etapă se fac analize, respectiv trei seturi complete de analize de sânge, şi se completează chestionare care evaluează în mod standardizat gradul tulburărilor de dezvoltare. În cazul copiilor sub cinci ani şi la cei la care există o suspiciune clinică, este recomandat un screening metabolic extins din urină şi o imagistică RMN. Administrarea propriu-zisă s-a realizat într-un spital privat din Bucureşti, sub supravegherea directă a unei echipe de specialişti formate din: Dr. Radu Dumitrescu -ATI şi Dr. Raluca Bogdan – Pediatrie, care, împreună cu Dr. Lorena Ulea - Hematologie – şi Ruxandra Caisan – Alergologie (Laboratorul HLA de la Institutul de Hematologie), sunt Investigatori clinici în acest studiu. În ianuarie şi martie 2019, atunci când au fost trataţi cu celule stem primii copii cu TSA la o altă clinică privată, echipa era formată din Dr. Marius Floroiu – ATI, Ioana Scintei şi Mihaela Poenar.

Rezultatele obţinute sunt încurajatoare. La doi dintre cei patru copii au apărut progrese încă din prima săptămână după administrarea celulelor stem din sângele ombilical înregistrate pe partea de atenţie şi interacţiune, iar la unul dintre cei doi copii a apărut verbalizarea prin imitaţie în săptămâna a doua. Al treilea copil a manifestat progrese în iniţiativă, calitatea somnului şi cooperare. Toate aceste îmbunătăţiri pe termen lung vor sta la baza achiziţiei de noţiuni şi abilităţi noi.

Aceste rezultate preliminare sunt încurajatoare pentru utilizarea terapiilor cu celule stem din sângele ombilical în cazul copiilor cu autism şi a recoltării la naştere de celule stem hematopoietice din sângele ombilical. În favoarea recoltării vin şi argumentele privind potenţialul terapiilor cu sânge ombilical în alte afecţiuni, inclusiv a celor determinate de actuala pandemie.

“Se poate aduce ca argument pentru recoltarea sângelui din cordonul ombilical, faptul că incidenţa globală a autismului este de circa 1% din naşteri. Mai concret, în Romania este estimat anual un număr de circa 3000 de copii nou diagnosticaţi cu tulburare de spectru autist. Sângele ombilical poate fi însă folosit cu succes şi in alte afecţiuni (oncologie, neurologie), iar lista lor creste; decizia de a recolta celule stem la naştere depinde însă de mai mulţi factori şi aparţine exclusiv părinţilor. Cred însă că cel mai puternic argument pentru recoltarea sângelui din cordonul ombilical îl reprezintă actuala pandemie, în urma căreia utilizarea celulelor stem consider ca va creste substanţial.” spune Dr. Felician Stăncioiu.


Articole înrudite