28 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Afinele au efect antibiotic
Afinele au efect antibiotic

Cu un conţinut important de antioxidanţi, afinele sunt fructe ce nu ar trebui să lipsească din alimentaţia zilnică, indiferent că sunt consumate proaspete, congelate, sau sub formă de ceai.

Afinul (vaccinium myrtillus) denumit popular afin de munte, afin negru, asine, coacază, cucuzie, pomuşoară, este un arbust din familia Ericaceae. Poate fi întâlnit în Europa, nordul Asiei, Groenlanda, vestul Canadei şi vestul Statelor Unite. Creşte în zone de munte, mai ales pe versanţii cu umiditate crescută şi temperatura moderată.

Înfloreşte în lunile mai-iunie. Are fructe mici, de culoare închisă, albastru spre negru, zemoase, cu gust plăcut dulce acrişor. Fructul este numit afină.

Frunzele se recoltează de la sfâşitul lunii mai până în septembrie, iar fructele din luna iulie până în septembrie.

Frunzele conţin: tanin, arbutină, hidrochinonă, mirtilină, neomirtilină. Ele au proprietate antibiotic şi acţionează favorabil în tulburări de circulaţie, diabet, boli hepatice, boli urinare, boli reumatismale, gută, sub formă de ceaiuri sau infuzii.

Fructele conţin antioxidanţi numiţi antocianină, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier, calciu, mangan, vitamina K, vitamina E, fosfor şi seleniu tanin, pectine, mirtilină (un echivalent vegetal al insulinei), zaharuri, acizi organici (citric, malic, oxalic, succinic, lactic). Proprietăţile afinelor se menţin chiar şi după ce fructele sunt uscate.

Frunzele şi fructele de afin au proprietăţi astringente datorită taninului. Au activitate antibacteriană, modificând favorabil flora patogenă intestinală, şi antidiareică.

Fructele acţionează favorabil în enterocolite, diaree, hemoroizi, oxiuroză, tulburări ale acuităţii vizuale, cistite, stări inflamatorii ale aparatului respirator sau digestiv, ateroscreloză. Ajută în tratarea faringitei, stomatitei, candidozei bucale şi aftei, prin gargara cu suc sau tinctură diluată de afine. Se fac clisme în caz de hemoroizi cu infuzie de afine, potrivit site-ului www.sfatulmedicului.ro. Datorită proprietăţilor antiseptice şi antibacteriene se utilizează şi în caz de eczeme sau cuperoze.

Afinele contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului. Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora se acumulează grăsime în zona abdominală şi astfel poate să scadă probabilitatea apariţiei bolilor cardiovasculare şi a sindromului metabolic.

Afinele luptă împotriva bolilor la mai multe niveluri şi sunt un instrument pentru menţinerea unei stări bune de sănătate, potrivit site-ului www.farmacianaturala.com. Un studiu revine asupra unei realităţi pe care o ştiam, deja, cel mai probabil: trei sau mai multe porţii de fructe pe zi reduc riscul degenerării maculare (principala cauză a pierderii vederii la persoanele în vârstă).

Afinele conţin antioxidanţi şi fibre ce favorizează capacitatea organismului nostru de a dizolva colesterolul rău. Şi pentru că afinele acţionează împotriva problemelor metabolice, implicit ajută la prevenirea bolilor cardiace.

Conţinutul de flavonoide ajută la îmbunătăţirea memoriei şi a funcţiilor cognitive, cum ar fi: capacitatea de a lua decizii, motivarea, înţelegerea generală şi funcţia de retenţie. În plus, consumul regulat de flavonoide reprezintă un real sprijin pentru încetinirea procesului de îmbătrânire. Flavonoidele din afine oferă organismului protecţia necesară împotriva tulburărilor neurologice, cum ar fi Alzheimer sau Parkinson.

În urma unui studiu, organizat în cadrul Universităţii din Michigan, s-a constatat că un consum regulat de afine poate avea un impact real în ceea ce priveşte scăderea greutăţii corporale şi masei ficatului. Fibrele din afine ţin la distanţă constipaţia (prin consumul constant a unei cantităţi însemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza şi acizii îmbunătăţesc digestia. Acidul elagic, împreună cu antocianina şi alţi antioxidanţi, lucrează pentru prevenirea cancerului, potrivit www.csid.ro.

Afinele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite la obţinerea afinatei, o băutură alcoolică destul de apreciată, ori la dulceaţă, gem, prăjituri.


Articole înrudite