18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Avertisment Europol: Produsele din canabis sunt tot mai puternice în Europa
Avertisment Europol: Produsele din canabis sunt tot mai puternice în Europa

Produsele din canabis devin din ce în ce mai ''puternice'' şi diversificate în Europa, în timp ce alianţele între organizaţiile infracţionale ridică noi provocări pentru securitatea continentului, a avertizat joi Europol, informează AFP.
Generând profituri estimate la 11,4 miliarde de euro pe an, traficul de canabis în Europa reprezintă cea mai importantă piaţă a drogurilor pe acest continent, depăşind piaţa cocainei, indică un raport comun al Europol şi Observatorului european al drogurilor (OEDT).
''Ultimele estimări arată că 22,6 milioane de persoane (în Uniunea Europeană) cu vârste între 15 şi 64 de ani au consumat canabis în cursul anului trecut'', a adăugat Europol într-un comunicat.
Datele cele mai recente indică, de asemenea, o ''creştere importantă a puterii'' canabisului cu concentraţii mult mai ridicate de THC, substanţa sa psihoactivă, subliniază Europol. Astfel, puterea medie a plantei de canabis a crescut cu 57% între 2010 şi 2021, iar cea a răşinii cu 200% în aceeaşi perioadă.
Printre altele, bandele infracţionale implicate în traficul de canabis şi-au unit forţele pentru ''a furniza servicii mergând de la producţie la distribuţie'', indică Europol.
Metodele pentru transportul canabisului s-au diversificat la rândul lor, traficanţii folosind acum drone, elicoptere sau nave submersibile fără pilot.
Cultura ilegală a acestei plante a avut un impact asupra mediului ca urmare a utilizării ''importante'' a apei şi a produselor chimice poluante. O seră cu 500 de plante de canabis ar consuma între ''1,6 şi 2 milioane de litri de apă pe an'', adică aproape volumul unui bazin olimpic de înot.
''O mare parte a electricităţii utilizate în Uniunea Europeană pentru cultivarea în interior a canabisului este furată'', mai afirmă Europol.
Recent, mai multe ţări europene, printre care Republica Cehă, Germania sau Luxemburg, s-au pronunţat pentru legalizarea utilizării canabisului în scop recreativ, notează Agerpres.


Articole înrudite