13 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cazurile misterioase de hepatită la copii care provoacă îngrijorare, raportate şi în România
Cazurile misterioase de hepatită la copii care provoacă îngrijorare, raportate şi în România

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) analizează mai multe cazuri grave de hepatită cu origine necunoscută la copii. 

Cel puţin 169 de cazuri de hepatită acută cu origine necunoscută, la copii cu vârste cuprinse între o lună şi 16 ani, au fost identificate în 11 ţări, a anunţat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, citată de CNN. Dintre cazurile depistate, cel puţin un copil a murit şi alţi 17 au avut nevoie de transplant hepatic, potrivit OMS.

În comunicatul OMS  se arată că ”Nu este încă clar dacă a existat o creştere a cazurilor de hepatită sau o creştere a gradului de conştientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul aşteptat, dar nu sunt detectate. Deşi un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfăşurare investigaţii pentru a determina cauza”.

Sindromul clinic „printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamaţia ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute”, se arată în comunicat. Mulţi pacienţi au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree şi vărsături „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”, precum şi niveluri crescute de enzime hepatice. Majoritatea cazurilor nu raportat febră, iar virusurile obişnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D şi E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, potrivit OMS.

Cazurile au vârsta cuprinsă între 1 lună şi 16 ani. Şaptesprezece copii (aproximativ 10%) au necesitat transplant hepatic; a fost raportat cel puţin un deces.

Joi, Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA a emis o alertă de sănătate pentru furnizorii de servicii medicale şi autorităţile de sănătate publică cu privire la investigaţiile recomandate în cazurile acute de hepatită cu cauze necunoscute.

CDC a recomandat testarea pentru adenovirus la copiii cu hepatită atunci când cauza este necunoscută, adăugând că testarea sângelui cu totul - nu doar a plasmei sanguine - poate da rezultate mai bune.


Articole înrudite