Cele mai frecvente simptome de meningită Recomandat

Miercuri, 24 Aprilie 2019 15:49
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Meningita reprezintă inflamarea meningelor, membranele care acoperă creierul şi coloana vertebrală, şi este cauzată frecvent de o bacteria sau un virus. Infecţiile apar mai des în rândul copiilor, al adolescenţilor sau adulţilor tineri, însă riscul există şi pentru persoanele vârstnice sau cele care au un sistem imunitar slăbit, scrie CSID, citat de Mediafax.

Există două tipuri de meningită: Meningită virală - este cea mai frecventă formă şi nu prezintă simptome grave. În cazurile severe, aceasta poate duce la febră şi frisoane. Meningita virală afectează anual 80-92% din copiii mici şi sugari. Aceasta poate fi transmisă prin mâncare, apă şi obiecte contaminate. Meningită bacteriană - este cauzată de Neisseria meningitidis (meningococul) sau Streptococcus pneumoniae (pneumococul), bacterii localizate la nivelul gâtului şi la nivel nazal, fără a provoca afecţiuni. Însă, ele pot cauza meningită în cazul în care ajung în fluxul sanguin, iar prin intermediul acestuia, la nivelul lichidului cefalorahidian (LCR) sau la nivelul membranelor creierului (meninge). Streptococul de grup B şi Listeria monocytogenes sunt alte două bacterii ce pot cauza meningită. În cele mai multe cazuri, meningita cauzată de Streptococul de grup B a fost regăsită în rândul nou-născuţilor, numita meningita neonatală, iar cea cauzata de Listeria în rândul adulţilor în vârstă. Meningita bacteriană este rară, însă foarte periculoasă şi poate fi transmisa prin intermediul secreţiilor nazale şi a salivei. Dacă nu este tratată, se poate ajunge la afecţiuni ale creierului sau chiar deces.

De asemenea, meningita poate fi cauzată şi de anumite medicamente, însă astfel de cazuri sunt foarte rar întâlnite. Trebuie ţinut cont că meningita este o boală contagioasă, iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau chiar sărut. Cele mai frecvente simptome sunt: gât înţepenit şi durere în zona cervical, febră, dureri de cap, stări de vomă, somnolenţă, dureri musculare, frisoane, fotofobie.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu