03 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Consumul de acizi graşi omega-3 reduce riscul de boli de inimă
Consumul de acizi graşi omega-3 reduce riscul de boli de inimă

Acizii graşi omega-3 din peşte şi din suplimentele alimentare contribuie la reducerea posibilităţii de a dezvolta boli de inimă, conform unui studiu recent realizat în Statele Unite. Acest beneficiu a fost observat şi în cazul persoanelor care manifestă deja un risc crescut în acest sens din cauza nivelurilor mari de colesterol ''rău'' (LDL) din sânge, informează Reuters.
Asociaţia Americană a Inimii (American Heart Association) recomandă consumul a cel puţin două porţii de peşte pe săptămână sau suplimentele cu acizi graşi omega-3 când acest lucru nu este posibil. Cercetări anterioare au demonstrat că acizii graşi omega-3 contribuie la scăderea concentraţiei de grăsimi din sânge, a formării de depozite de grăsimi pe artere (ateroscleroză) şi a riscului de aritmie dar şi la o uşoară diminuare a tensiunii arteriale.
În cadrul cercetării recente, oamenii de ştiinţă americani au examinat studii publicate anterior cu privire la doi acizi graşi omega-3: EPA (acid eicosapentaenoic) şi DHA (acid docosahexaenoic). Ei au concluzionat că prezenţa alimentelor bogate în aceştia, sau administrarea de suplimente cu omega-3, a dus la reducerea cu 18% a riscului de boli de inimă.
De asemenea, s-a observat scăderea cu 16% a riscului de boli de inimă în cazul persoanelor cu niveluri ridicate de trigliceride în sânge, şi cu 14% în cazul pacienţilor cu un nivel crescut al LDL — lipoproteina cu densitate joasă, cu cel mai mare nivel de colesterol — supranumit şi ''colesterol rău''.
Pentru a stabili conexiunea dintre acizii graşi omega-3 şi bolile de inimă, oamenii de ştiinţă au analizat informaţii din cadrul a 18 teste în care 93.000 de persoane au primit, în mod aleator, anumite cantităţi din aceşti compuşi, dar şi de la alte 17 teste în care au fost implicate 732.000 de persoane pe perioade lungi. În tot acest timp subiecţii şi-au menţinut alimentaţia obişnuită.
''Dovezile acumulate din toate studiile susţin rolul benefic al EPA şi DHA în cazul bolilor coronariene, iar cele mai importante efecte au fost observate printre cei care pot beneficia considerabil de pe urma EPA şi DHA, cum sunt persoanele cu niveluri ridicate ale trigliceridelor şi cele cu niveluri ridicate de colesterol lipoproteic cu densitate joasă'', a declarat Dominik Alexander, cel care a condus cercetarea, din cadrul EpidStat Institute.


Articole înrudite