Femeile pot aştepta până la vârsta de 45 de ani pentru a face o mamografie

 
Joi, 29 Octombrie 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Femeile cu risc moderat de a dezvolta cancer de sân pot să aştepte până la vârsta de 45 de ani înainte de a face o mamografie anuală, preconizează American Cancer Society (ACS), care recomandase până acum să se înceapă la vârsta de 40 de ani, informează agenţia France Presse.

Şi o mamografie la fiecare doi ani este suficientă după 54 de ani, în cazul femeilor cu o bună stare de sănătate şi cu o speranţă de viaţă de cel puţin încă zece ani, conform recomandărilor publicate marţi în revista „Journal of American Medical Association” (JAMA).

ACS consideră, de asemenea, că nu mai este necesară pentru toate femeile, indiferent de vârsta lor, dacă examenele clinice de sân pentru detectarea oricăror eventuale îngroşări indică faptul că nu există nici un risc special.

"După o analiză atentă asupra femeilor între 40 până la 54 de ani, grupul care a dezvoltat aceste recomandări a ajuns la concluzia că povara bolii a fost mai mică, fără a fi neglijabilă, pentru cele cu vârsta între 40 şi 45 de ani şi că riscurile legate de mamografie nu sunt mai justificate la acest grup de vârstă", scrie ACS.

Aceste modificări, care ar putea alimenta dezbaterea asupra vârstei şi frecvenţei unor astfel de examinări din SUA, este o recunoaştere a limitelor mamografiei şi a ciudăţeniilor sale, cum ar fi numărul mare de rezultate fals pozitive, care duc la alte teste precum biopsiile.

Dar femeile între 40 şi 44 de ani, cu un risc crescut de a dezvolta cancer de sân, cum ar fi predispoziţia genetică, pot face o mamografie anual, a declarat organizaţia.

Tumoarea de sân este cel mai frecvent cancer prezent la femeile din întreaga lume. În SUA, aproximativ 230.000 de femei ar trebui să primească un astfel de diagnostic în 2015, potrivit statisticilor. Aceasta este a doua cauză de deces prin cancer în rândul femeilor din SUA, după cancerul pulmonar. Chiar dacă mortalitatea cauzată de cancerul de sân se diminuează în mod constant începând din 1990, în mare parte graţie unei depistări precoce şi tratamentelor, totuşi se estimează că 40.300 femei vor fi răpuse de maladie în acest an în SUA, relevă ACS.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu