09 DECEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gena care scade riscul de deces cauzat de COVID-19
Gena care scade riscul de deces cauzat de COVID-19
Un studiu realizat de cercetători de la Universitatea Duisburg-Essen (UDE) din vestul Germaniei a descoperit o genă care scade cu 35% riscul de deces cauzat de COVID-19, informează DPA.
Studiul a monitorizat 1.570 de pacienți care au fost diagnosticați cu noul coronavirus între 11 martie 2020 și 30 iunie 2021, au precizat luni reprezentanții universității germane.
Dintre participanții la studiu, 205 (13%) au prezentat doar simptome ușoare, 760 (48%) au fost internați în spitale, iar 292 (19%) au fost internați în secții de terapie intensivă. O cincime (20%) dintre pacienții monitorizați în cadrul acestui studiu au murit (313).
Gena care a făcut ca rezultatul fatal al bolii să fie mai puțin probabil se numește GNB3 TT, o variantă pe care aproximativ 10% din populația Europei ar avea-o.
GNB3 este o genă care decodează așa-numitele proteine G, importante pentru mai multe procese din organism. Gena GNB3 "cauzează o activare a celulelor imunitare", a explicat unul dintre autorii studiului, Birte Mohlendick.
Această reacție mai rapidă a sistemului imunitar "ar putea să explice motivul pentru care riscul de deces este atât de mult redus în cazul oamenilor care dețin această genă", a adăugat cercetătoarea germană.
Autorii studiului au ajuns totodată la concluzia că faptul de a fi tânăr și absența unor boli preexistente, precum diabetul, îmbunătățesc considerabil șansele unei persoane de a supraviețui infecției COVID-19.
Noua variantă Omicron, care a apărut în toamna anului 2021, nu a fost inclusă în acest studiu, ce a fost publicat în revista Frontiers in Genetics. (sursa Agerpres)

Articole înrudite