23 IUNIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Introducerea alunelor în alimentaţia copiilor mici poate preveni alergiile la acestea
Introducerea alunelor în alimentaţia copiilor mici poate preveni alergiile la acestea

Părinţii ar trebui să introducă în alimentaţia copiilor unt de arahide sau alimente sub formă de piure care conţin praf de nucă ori alune începând de la vârsta de 4-6 luni pentru a preveni riscul de a dezvolta alergii la aceste alimente, potrivit unor noi recomandări ale Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite, informează Reuters.
Pentru majoritatea copiilor care nu suferă de eczeme sau alergii la ouă — care cresc posibilitatea dezvoltării de alergii la nuci şi alune — Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din Statele Unite recomandă alimentele care conţin alune imediat ce aceştia încep să consume hrană solidă.
''Pentru majoritatea copiilor, introducerea (acestor alimente — n.r.) poate fi făcută acasă'', susţine medicul alergolog Matthew Greenhawt, preşedintele comitetului pentru alergii alimentare din cadrul Colegiului american pentru alergii, astm şi imunologie, coautor al recomandărilor.
Însă, copiii care suferă de eczeme sau alergii la ouă trebuie să fie consultaţi mai întâi de un medic alergolog care va efectua teste specifice pentru identificarea unei posibile alergii la alune şi vor primi astfel de alimente numai sub supraveghere medicală.
''Nu ar trebui date niciodată alune întregi nici unui copil cu vârsta sub 4 ani din cauza pericolului de înec'', a atenţionat Greenhawt pentru Reuters.
Noile directive diferă de cele emise în 2000 potrivit cărora copiii cu vârsta sub 3 ani nu ar trebui să primească alune în alimentaţie. Ulterior, recomandările făcute în 2008 sugerau că nu trebuie întârziată administrarea nici unui aliment după vârstele de 4 — 6 luni. Acestea nu făceau însă nici o precizare referitoare la alune.
Reacţiile adverse la nuci şi alune reprezintă cauza principală de deces din cauza alergiilor în Statele Unite, iar prin noile recomandări se încearcă îmbunătăţirea acestei statistici ţinând cont de faptul că medicii susţin că expunerea copiilor de timpuriu la aceste alimente reduce posibilitatea de dezvoltare a unor reacţii adverse.
Unele dintre reacţiile alergice pot include simptome negative uşoare, precum urticarie sau greaţă, însă pot surveni şi urmări serioase precum şocul anafilactic ce se manifestă prin îngustarea căilor respiratorii ajugându-se la imposibilitatea de a respira. În cazul persoanelor care se confruntă cu anafilaxie poate interveni decesul în lipsa unui ajutor medical de urgenţă.


Articole înrudite