15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministerul Sănătăţii a redus doza de antibiotice ce pot fi cumpărate fără prescripţie
Ministerul Sănătăţii a redus doza de antibiotice ce pot fi cumpărate fără prescripţie

Ministerul Sănătăţii a schimbat doza de urgenţă după ce un Ordin publicat recent în Monitorul Oficial prevedea că românii pot cumpăra anumite antibiotice din farmacii fără prescripţie, sub forma unei doze de urgenţă, pentru 72 de ore de tratament.
Acum se poate cumpăra antibiotic fără prescripţie doar pentru 48 de ore, în loc de 72.
"Având în vedere informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la Ordinul ministrului Sănătăţii care reglementează modul de prescriere, eliberare şi monitorizare a antibioticelor pentru diminuarea consumului excesiv a acestora, facem următoarele precizări:
- Ordinul ministrului Sănătăţii reglementează informaţiile minime care trebuie să fie cuprinse în prescripţie şi NU IMPUNE niciun model special de formular. Antibioticele se vor elibera în baza unei reţete care se reţine în farmacie.
- Doar în situaţii de urgenţă se pot elibera anumite antibiotice care acoperă doza pentru 48 de ore, fără prescripţie, în baza unei declaraţii pe propria răspundere.
- Antibioticele pentru copii (siropuri, forme pediatrice în soluţie) se vor elibera de către farmacie în ambalajul cel mai mic disponibil, care să poată acoperi doza necesară de urgenţă.
Pentru limitarea eliberării antibioticelor fără reţetă, Ministerul Sănătăţii a redus termenul pentru situaţiile de urgenţă de la 72 la 48 de ore. Eliberarea dozei de urgenţă trebuie urmată de prezentarea ulterioară a pacientului la medic pentru consult şi obţinerea unei prescripţii adaptate afecţiunii sale", transmite Ministerul Sănătăţii.


Articole înrudite