24 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Echipa de la Institutul naţional pentru sănătate şi cercetare medicală (Inserm) a examinat dosarele medicale a circa 430.000 lucrători independenţi. Prima constatare a fost că, în medie la 12 ani de la ieşirea la pensie, 2,6% au dezvoltat o formă de demenţă senilă. A doua observaţie a fost că riscul scade cu circa 3% pentru fiecare an suplimentar lucrat. Prin urmare, activitatea profesională constituie un factor important de stimulare cerebrală, cu efect protector împotriva declinului facultăţilor mentale.
Numeroase studii au subliniat necesitatea de a întări capacităţile mentale şi de a întreţine relaţii sociale pe tot parcursul vieţii. Locul de muncă nu reprezintă singura alternativă, important fiind menţinerea cât mai îndelungată şi cât se poate de energică a facultăţilor (intelectuale, dar şi fizice).
În privinţa dezbaterii asupra vârstei legale de pensionare, specialiştii nu se pronunţă fiindcă nu acesta a fost scopul lor. Ei le recomandă totuşi salariaţilor să rămână la serviciu când le permite starea de sănătate, când condiţiile sunt favorabile şi dacă doresc să o facă, încheie passionsante.be.


Articole înrudite