27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Pilulă contraceptivă pentru bărbați
Pilulă contraceptivă pentru bărbați

 Cercetătorii de la Universitatea Minnesota din Statele Unite au anunțat că au dezvoltat o pilulă contraceptivă masculină cu o eficacitate de 99% în testele realizate pe șoareci, care nu a provocat efecte secundare vizibile și ar putea fi testată pe oameni până la sfârșitul acestui an, informează AFP.
Aceste rezultate au fost prezentate în conferința de primăvară a Societății americane de chimie. Ele marchează o etapă importantă în evoluția contracepției masculine, care rămâne o practică cu o frecvență marginală în rândul cuplurilor.
Cercetările privind obținerea unei pilule contraceptive pentru bărbați datează încă din perioada autorizării, în anii 1960, a echivalentului său pentru femei, a declarat Abdullah Al Noman, masterand la Universitatea Minnesota, care a prezentat rezultatele acestui studiu în cadrul conferinței.
"Numeroase studii arată că bărbații sunt interesați de o împărțire a responsabilității contracepției în cadrul cuplului", a declarat el, însă doar două soluții eficiente și recunoscute de către medici există deocamdată: prezervativele și vasectomia - o soluție durabilă, asupra căreia este uneori complicat (și costisitor) să se revină.
Alte practici, precum lenjeria intimă călduroasă și purtarea unui inel în jurul testiculelor, rămân confidențiale și nu sunt validate de autoritățile sanitare.

Fără hormoni

Funcționarea pilulei contraceptive feminine se bazează pe hormoni care perturbă ciclul menstrual. Cercetătorii încearcă de multă vreme să dezvolte un echivalent masculin al acestei pilule, utilizând acceași metodă și acționând asupra unui hormon masculin, testosteronul.
Însă aceste încercări provoacă efecte secundare indezirabile, precum creșteri în greutate, episoade de depresie și creșterea nivelului de colesterol, care cauzează o creștere a riscului de apariție a bolilor cardiace.
Pilula pentru femei provoacă și ea efecte indezirabile - un risc sporit de cheaguri sangvine, în special.
Pentru a dezvolta o pilulă non-hormonală, Abdullah Al Norman, care lucrează în laboratorul de cercetare condus de profesoara Gunda Georg, a vizat o proteină specifică, receptorul alfa al acidului retinoic (RAR-alpha).
În organismul uman, vitamina A se transformă în numeroase elemente, inclusiv în acid retinoic, care joacă un rol important în creșterea celulelor, formarea spermatozoizilor și dezvoltarea embrionului.
Acidul retinoic are nevoie de acești receptori RAR-alpha pentru a acționa: experimentele în laborator au arătat că șoarecii lipsiți de gena care codifică acești receptori sunt sterili.
În cadrul studiului, laboratorul american a dezvoltat un compus care blochează acțiunea receptorului RAR-alpha. Cercetătorii din Minnesota au folosit un model informatic pentru a identifica cea mai bună structură moleculară posibilă.
Compusul lor chimic, denumit YCT529, a fost conceput pentru a interacționa doar cu RAR-alpha, nu și cu alți doi receptori învecinați, RAR-beta și RAR-gamma, pentru a limita astfel efectele secundare.

Comercializare prevăzută peste cinci ani

Administrat pe cale orală șoarecilor masculi timp de patru săptămâni, compusul YCT529 a redus drastic producția de spermatozoizi și a avut o eficacitate de 99% în prevenirea sarcinilor, fără să fie observate efecte secundare.
Iar la șase săptămâni după oprirea administrării de YCT529, șoarecii au putut din nou să procreeze.
Echipa de la Universitatea Minnesota, finanțată de National Institutes of Health (NIH) și ONG-ul Male Contraceptive Initiative, colaborează cu compania YourChoice Therapeutics pentru a începe studiile clinice în a doua jumătate a anului 2022, a precizat profesoara Gunda Georg.
"Cred că lucrurile vor putea să avanseze cu rapiditate", a declarat ea, estimând că o comercializare a pilulei contraceptive masculine ar putea avea loc în următorii cinci ani. "Nu există garanții de succes... dar aș fi cu adevărat surprinsă dacă nu am observa un astfel de efect și la oameni", a adăugat specialista în chimie.
Vor avea însă femeile suficient de multă încredere în bărbați pentru ca aceștia să se ocupe de o chestiune care era până acum aproape exclusiv feminină?
Mai multe studii au arătat că majoritatea femeilor ar fi dispuse să se încreadă în partenerii lor, iar un număr important de bărbați au declarat că sunt dispuși să folosească o pilulă contraceptivă.
"Contracepția masculină se va adăuga opțiunilor existente și le va permite bărbaților și femeilor să aleagă metoda contraceptivă care li se potrivește cel mai bine", au declarat reprezentanții ONG-ului Male Contraceptive Initiative. (sursa Agerpres)


Articole înrudite