Ridichea neagră este cunoscută încă din Antichitate (în Egiptul antic, mai apoi introdusă de romani în Europa), fiind renumită pentru proprietăţile sale şi ca remediu în numeroase boli, în mod special împotriva răcelilor şi gripei. Se remarcă îndeosebi printr-un puternic efect tonic, ca şi prin efectul detoxifiant şi mineralizant.
Ridichea neagră (Raphanus sativus niger) este o legumă rădăcinoasă ce aparţine familiei Crucifere (denumirea vine de la florile care au patru petale în formă de cruce). Este mai mare decât ridichea roşie, are o coajă groasă, neagră, miezul alb, precum şi un gust uşor iute.
Consumul acestei legume de toamnă este recomandat în sezonul rece, pentru stimularea imunităţii.
Conţine vitaminele A, B, C, precum şi magneziu, fier, calciu, iod, sodiu, fosfor, fier, potasiu, sulf, cupru, seleniu, zinc, mangan, fibre alimentare, glucide, uleiuri esenţiale, enzime, microelemente, flavonoide, uleiuri volatile sulfurate, proteine, grăsimi.
Ridichea neagră are rol în drenarea ficatului, creşterea cantităţii şi a fluidităţii biliare, întărirea sistemului imunitar, prevenirea răcelii, reglarea digestiei, reglarea tranzitului intestinal şi prevenirea constipaţiei (datorită conţinutului bogat de fibre). De asemenea, are proprietăţi antimicrobiene precum şi efect antibacterian asupra florei digestive.
Artroza poate fi atenuată printr-o cură cu sirop obţinut prin macerarea ridichii negre. Ridichea neagră ajută şi la vindecarea unor afecţiuni renale şi pulmonare, calmarea tusei, reglarea tensiunii arteriale. Are proprietăţi diuretice, fiind utilă, de asemenea, şi în afecţiuni cutanate, alergii, eczeme, datorită proprietăţilor sale dezinfectante.
Datorită conţinutului său bogat în vitamina C şi iod, ridichea neagră vindecă rahitismul şi scorbutul.
Ridichea neagră este folosită şi în industria cosmetică, la prepararea diferitelor creme.
Poate fi consumată crudă (curăţată de coajă şi dată pe răzătoare, ca atare sau în componenţa unor salate), sub formă de suc, sirop (în amestec cu miere de albine, formă sub care constituie un remediu eficient împotriva răcelilor, tusei, răguşelii), drept condiment, la prepararea unor sosuri etc.