16 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Slăbitul şi medicamentele pentru cancer îmbunătăţesc calitatea spermei
Slăbitul şi medicamentele pentru cancer îmbunătăţesc calitatea spermei

Două studii au reuşit să stabilească o legătură între pierderea în greutate, medicamentele pentru cancer şi fertilitatea bărbaţilor.

Primul sugerează că bărbaţii obezi care slăbesc sunt mai predispuşi să-şi lase partenerele însărcinate, în timp ce al doilea arată că medicamentele împotriva cancerului i-au ajutat pe unii bărbaţi infertili să aibă copii.

Scăderea în greutate este deja frecvent recomandată femeilor care au probleme să conceapă, iar obezitatea a fost mereu considerată un factor care ar putea duce la infertilitatea bărbaţilor. O echipă de la universitatea Sherbrooke din Canada a realizat primul studiu prin care au testat şansele de procreere la bărbaţii care scad în greutate. Mai exact, bărbaţii din 65 de cupluri care nu reuşeau să aibă copii au fost trimişi la nutriţionişti şi şedinţe de activităţi fizice, timp de un an. Din rezultatele studiului reiese că bărbaţii care au reuşit să conceapă erau cei care slăbiseră cel mai mult. ”Acesta este primul studiu prospectiv care sugerează că partenerii de sex masculin care îşi îmbunătăţesc condiţia fizică au, de asemenea, şanse mai mari de a concepe”, spune doctorul Jean-Patrice Baillargeo, unul dintre realizatorii cercetării.

Un al doilea studiu s-a axat pe efectele medicamentului letrozole, folosit în tratamentul pentru cancer, dar şi pentru femeile care au probleme cu fertilitatea. Oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentul poate avea efecte benefice pentru bărbaţii care îşi doresc copii, deoarece opreşte ”spargerea” testosteronului în estrogen.


Articole înrudite