Suplimentele bogate în Omega 3 nu împiedică degenerescenţa cerebrală

 
Vineri, 28 August 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Suplimentele alimentare pe bază de untură de peşte, bogate în acizi graşi Omega 3, nu previn degenerescenţa creierului, se arată într-un studiu publicat în Journal of the American Medical Association şi preluat de AFP.

Studiul clinic, efectuat pe 4.000 de vârstnici timp de cinci ani, este 'unul dintre cele mai vaste şi lungi de acest tip', potrivit Institutului naţional pentru sănătate din Statele Unite (NIH), care l-a finanţat.

„Contrar ideilor preconcepute, nu am constatat ca suplimentele cu Omega 3 să aducă vreun avantaj care să determine stoparea declinului cognitiv”, scrie autoarea studiului, Emily Chew, director adjunct pentru servicii clinice la Institutul naţional de oftalmologie din subordinea NIH.

Untura de peşte este o sursă de Omega 3, iar persoanele care consumă regulat somon sau ton au ochi, inimă şi creier mai sănătoase decât cele care nu mănâncă astfel de alimente. Ingerarea unturii sub formă de capsule nu oferă totuşi aceleaşi beneficii. Un studiu desfăşurat în 2011 a demonstrat că suplimentele cu Omega 3 vândute fără reţetă nu au îmbunătăţit sănătatea cerebrală a pacienţilor în vârstă, care sufereau deja de o boală a inimii.

Noul studiu a vizat în special persoane care sufereau de o formă curentă de pierdere a vederii numită degenerescenţă maculară senilă. Pacienţii au avut în medie 72 de ani, iar 58% au fost femei. Unii au primit un produs placebo şi ceilalţi, capsule cu acizi graşi Omega 3.

Ei au fost supuşi unor teste de memorie şi privind funcţia cognitivă la începutul studiului şi ulterior, după doi şi patru ani. 'Scorurile cognitive ale fiecărui subgrup au scăzut în timp în mod asemănător, ceea ce dovedeşte faptul că nicio combinaţie de suplimente nutriţionale nu a făcut diferenţa', subliniază autoarea studiului.

Circa 47 de milioane de persoane suferă de demenţă la scară globală, acest număr putând creşte până la 131 de milioane în 2050, potrivit federaţiei Alzheimer's Disease International.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu