13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
UE a anuţat interzicerea unor siropuri de tuse folosite de copii şi adulţi
UE a anuţat interzicerea unor siropuri de tuse folosite de copii şi adulţi
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că siropurile pentru tuse care conţin folcodină vor fi interzise în Uniunea Europeană deoarece pot provoca o reacţie alergică foarte periculoasă în cazul anesteziei generale.

“Utilizarea de folcodină în ultimele 12 luni poate provoca o reacţie anafilactică în momentul anesteziei generale, o reacţie alergică bruscă, severă şi care poate pune viaţa în pericol”, a precizat EMA într-un comunicat citat de AFP. Decizia va fi aplicată imediat ce va fi aprobată pe cale administrativă.

Siropurile cu folcodină, un opioid pentru suprimarea tusei sunt folosite încă din anii ’50 sub denumirile comerciale Dimetane, Biocalyptol şi Broncalene.

În aprilie 2020, în plină epidemie de Covid, al cărei simptom principal era tusea uscată, se recomandase, de asemenea, să nu se folosească acest tip de sirop.

Folcodina este un opioid pentru suprimarea tusei. Ajută la suprimarea tusei neproductive şi are, de asemenea, un efect sedativ uşor, dar şi efecte analgezice puţine sau deloc. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de morfoliniletilmorfină şi homocodeină.


Articole înrudite