20 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Drumul către EURO 2020 începe în Suedia
Drumul către EURO 2020 începe în Suedia

 Sâmbătă, 23 martie, cu începere de la ora 19:00 (ora României), naționala de fotbal a României joacă primul din cele 10 meciuri pe care urmează să le susțină în Preliminariile Campionatului European de Fotbal 2020, ce se va disputa pentru prima oară în 12 orașe europene: Baku, Copenhaga, Londra, Munchen, Budapesta, Roma, Amsterdam, Dublin, București, Sankt Petersburg, Glasgow și Bilbao.

 Partida are loc pe Friends Arena din Stockholm, adversara din meciul inaugural fiind Suedia, echipă pe care nu am mai întâlnit-o în cadrul unui meci oficial din 1994, atunci când Generația de Aur în frunte cu Gică Hagi și Gică Popescu era eliminată de nordici în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Statele Unite ale Americii, la lovituri de departajare. Singurul meci pe care l-au mai jucat ulterior cele două protagoniste a fost amicalul din 27 martie 2018, meci pe care România l-a câștigat la limită, cu scorul de 1-0. Cele două formații s-au întâlnit de 4 ori până în prezent, România câștigând toate partidele, cu excepția celei mai importante, cea despre care am amintit mai sus.

 În urma tragerii la sorți pentru Preliminariile EURO 2020 efectuată la finalul anului trecut, România va evolua în Grupa F, la fel ca și acum 4 ani, de această dată însă alături de adversari mai dificili. Dacă acum 4 ani România termina neînvinsă pe locul 2, într-o grupă cu Ungaria, Irlanda de Nord, Finlanda, Insulele Feroe și Grecia, acum va trebui să ne luptăm cu Spania, Suedia și Norvegia pentru unul din primele două locuri (cele care asigură calificarea), desigur, presupunând că Malta și Insulele Feroe, celelalte două formații din grupă, nu vor emite pretenții. În mod normal, Spania, triplă campioană europeană și campioană mondială în 2010, nu ar trebui să aibă mari probleme pentru a câștiga grupa, iar Feroe și Malta ar trebui să ocupe ultimele poziții. Astfel, lupta pentru locul 2 se va da, cel mai probabil, între Suedia, Norvegia și România. Conform cotelor afișate pe www.unibet.ro  Suedia și Norvegia sunt creditate cu șanse mai mari decât România la unul din primele două locuri, astfel că un rezultat pozitiv în meciul de sâmbătă ar însemna un start excelent pentru tricolori.

 Potrivit prosport.ro, din lotul tricolorilor lipsesc Chiricheș, Grozav, Țucudean și Andone, astfel că primul 11 aliniat sâmbătă la Stockholm ar putea arata în felul următor:  Tătărușanu – Manea, Săpunaru, Moți, Bancu – R. Marin, P. Anton – Chipciu, Stănciu, Mitriță – Pușcaș (Keșeru). Totuși, este posbil că nici Tătărușanu să nu fie introdus pe teren, deoarece s-a tot vorbit în ultimele zile despre faptul că nu a jucat în ultimul meci al formației sale de club, Reims-Nantes, fiind ușor accidentat.

 După meciul din Suedia, tricolorii au o partidă infinit mai ușoară, întâlnind Insulele Feroe, marți, 26 martie, pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj Napoca.

 Tricolorii au participat până în prezent la 5 turnee finale ale Campionatului European: Franța 1984, Anglia 1996, Belgia & Olanda 2000, Austria & Elveția 2008 și Franța 2016. Cel mai bun parcurs al României la cele 5 ediții precedente a fost înregistrat în Belgia & Olanda 2000, când ai noștri au ajuns până în sferturi, fiind eliminați de Italia, cu scorul de 2-0, goluri marcate de Totti și Inzaghi.


Articole înrudite