28 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Hocheiul românesc aniversează 100 de ani de la afilierea la federaţia internaţională
Hocheiul românesc aniversează 100 de ani de la afilierea la federaţia internaţională

Hocheiul românesc aniversează la 24 ianuarie 100 de ani de când a primit "certificatul de naştere", prin afilierea la Liga Internaţională de Hochei pe Gheaţă, fiind reprezentat la acea dată de Comisia centrală a sporturilor de iarnă, se arată într-un comunicat al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, remis Agerpres.
"În această lună, pe data de 24 ianuarie, chiar în ziua în care vom aniversa 165 de ani de la Mica Unire din 1859, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă va sărbători un secol de existenţă. În ziua de 24 ianuarie 1924, hocheiul românesc primea 'certificatul de naştere' prin afilierea României, reprezentată de Comisia centrală a sporturilor de iarnă, la Liga Internaţională de Hochei pe Gheaţă (LIHG), forul oficial al sportului cu pucul la nivel mondial. Evenimentul a avut loc la Chamonix (Franţa), iar certificatul de afiliere la LIHG a fost semnat din partea României de către Regele Ferdinand I. Chiar în anul următor a fost organizată prima ediţie a Campionatului Naţional de hochei pe gheaţă, disputat pe patinoarul Olimpia din Braşov şi câştigat de o echipă locală, Braşovia", precizează sursa citată.
La un deceniu de la înfiinţare, în 1934, instituţia conducătoare a hocheiului românesc a adoptat actuala denumire - Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă - sub care funcţionează, aşadar, fără întrerupere de 90 de ani.
În cei 100 de ani de la înfiinţarea federaţiei, hocheiul românesc a cunoscut perioade cu adevărat excepţionale, cu participarea la patru ediţii ale Jocurilor Olimpice de Iarnă, la care echipa României s-a clasat în două rânduri (1976 şi 1980) printre primele zece selecţionate ale lumii. De altfel, în deceniile 1970 şi 1980 selecţionata de hochei pe gheaţă a României a câştigat meciuri istorice împotriva unor echipe de top (cum a fost victoria memorabilă cu 5-4 împotriva reprezentativei SUA, în 1977, sau cea împotriva Germaniei, cu 6-4, în 1980).
Aceste performanţe au fost posibile graţie unor jucători cu adevărat de clasă mondială, de la Doru Tureanu şi Eduard Pană, singurii jucători români de hochei incluşi în IIHF Hall of Fame, la Dezideriu Varga, Valerian Netedu, Ion Ioniţă, Dumitru Axinte, Sandor Gal, George Justinian, Marian Costea, Elod Antal, Alexandru Hălăucă, Marian Pisaru sau Constantin Nistor. Şi a unor antrenori valoroşi precum Ştefan Ionescu, Mihai Flamaropol, Zoltan Czaka, Ion Tiron.
"Marile rezultate sportive ale deceniilor trecute li se datorează acestor personalităţi ale hocheiului românesc şi miilor de ore de antrenament, de pregătire fizică şi specifică. În toţi aceşti ani, hocheiştii noştri au pus dăruire, pasiune, respect, spirit de echipă, conştienţi fiind de responsabilitatea reprezentării României la cel mai înalt nivel al acestei discipline sportive. Pentru toţi aceşti jucători, echipa şi respectul faţă de drapel au fost cele mai mari valori ale vieţii lor de sportivi", se arată în comunicatul FRHG.
Instituţia aminteşte, de asemenea, "provocările" din ultimii doi ani, perioadă în care s-a confruntat cu mai multe procese pe rolul instanţelor de judecată, legate de alegerea conducerii FRHG.
"Această aniversare a 100 de ani de existenţă oficială a hocheiului în România este de asemenea un prilej de a reflecta asupra drumului parcurs până astăzi şi de a încerca să privim cu speranţă spre viitor, spre provocările şi încercările din ultimii doi ani. Ne dorim cu toţii ca în anul care a început, hocheiul românesc să meargă mai departe pe drumul deschis de marile nume şi echipe ale deceniilor trecute, dincolo de orgoliile şi interesele personale ale unora dintre cei care şi-au asumat roluri pe care nu le merită şi la care nu sunt îndreptăţiţi. Sperăm că astfel, cu respect faţă de spiritul hocheiului şi grijă faţă de generaţiile viitoare, ne vom întoarce acolo unde avem potenţialul de a fi, printre cele mai bune echipe de pe continentul european. La mulţi ani şi hai România!", se mai arată în comunicatul FRHG.


Articole înrudite