27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Sepp Blater, fostul preşedinte FIFA, neagă acuzaţia de luare de mită pentru atribuirea Cupei Mondiale
Sepp Blater, fostul preşedinte FIFA, neagă acuzaţia de luare de mită pentru atribuirea Cupei Mondiale

Fostul preşedinte al FIFA, Sepp Blatter, a reafirmat marţi că atribuirea Cupei Mondiale de fotbal din 2022 către Qatar a fost legată de o "intervenţie politică", respingând acuzaţiile justiţiei americane referitoare la mita pentru atribuirea Cupei Mondiale din 2018 Rusiei şi a turneului din 2022 micului emirat din Golful Persic, informează AFP.
Pentru atribuirea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022 „a existat un 'gentleman's agreement' în cadrul Comitetului Executiv al FIFA: Mondialul din 2018 să revină Rusiei, iar Mondialului din 2022 Statelor Unite", a declarat Sepp Blatter, suspendat în continuare din fotbal.
„A existat o intervenţie politică pentru atribuirea Mondialului din 2022 Qatarului, asta-i tot. În acest gen de decizii, este o intervenţie politică la nivel înalt care s-a făcut", a mai precizat fostul preşedinte FIFA. Conform variantei acestuia, dacă acest acord pentru atribuirea Cupei Mondiale din 2022 Statelor Unite a eşuat, acest lucru s-a întâmplat din cauza interferenţei guvernamentale a lui Nicolas Sarkozy, pe atunci preşedinte al Franţei, în cursul unui prânz cu Michel Platini, care era membru al Comitetului Executiv al FIFA. Fostul număr 10 al naţionalei Franţei, care a recunoscut că a votat pentru Qatar, a asigurat mereu, la rândul său, că s-a răzgândit înaintea întrevederii cu Sarkozy.
Potrivit procurorului federal din Brooklyn, responsabili ai FIFA, în special sud-americani, au primit mită pentru voturile lor cu ocazia atribuirii Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022. Documentul oferă însă puţine indicaţii privind originea plăţilor. FIFA, la rândul său, a indicat într-un comunicat că susţine „toate investigaţiile privind infracţiuni penale" şi va continua să „coopereze cu autorităţile judiciare".


Articole înrudite