18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru 2023 (FOTO)
A fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru 2023 (FOTO)

Joi, 26 ianuarie 2023, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean Galaţi va avea, în 2023, un buget de 1.021.923.400 de lei, cel mai mare buget din istoria instituţiei. Faţă de 2022, bugetul de anul acesta este mai mare cu 10%.
„Suntem primul judeţ din ţară care aprobă bugetul pe anul acesta. Este un buget record, de peste un milliard de lei, din care aproape 750 de milioane de lei înseamnă investiţii în judeţul Galaţi. Cu ajutorul fondurilor europene, am reuşit, an de an, să creştem substanţial bugetul de dezvoltare al judeţului. De altfel, aproximativ 65% din bugetul de investiţii, respectiv 483 de milioane de lei, înseamnă fonduri europene atrase de către Consiliul Judeţean Galaţi”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
În 2023, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 73% pentru dezvoltare şi 27% pentru funcţionare.
„Cele mai mari sume, adică peste 260 de milioane de lei, vor fi investite în infrastructura rutieră, unde vom demara ample lucrări de modernizare pe mai multe drumuri judeţene. Chiar în această primăvară vom începe lucrările de reabilitare completă a aproximativ 100 de kilometri de drum judeţean. Investiţii majore avem şi în domeniul protejării mediului, mai exact în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, precum şi în sănătate. Bugete mari sunt şi la capitolele cultură şi asistenţă socială”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.
Pe lângă continuarea proiectelor aflate deja în implementare, anul acesta, în buget sunt prevăzute sume pentru demararea lucrărilor la noul spital de la Tecuci, realizarea studiului de fezabilitate în vederea construirii unui aeroport internaţional la Galaţi, începerea lucrărilor de eficientizare energetică la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă”, Biblioteca „V.A. Urechia” şi UMS Găneşti, modernizarea drumurilor judeţene, precum şi pentru reluarea lucrărilor la noul sediu al Muzeului de Artă Vizuală, proiect realizat deja în proporţie de 50%.
În acest moment, Consiliul Judeţean Galaţi are depuse mai multe proiecte cu fonduri europene, aflate în diverse stadii de evaluare, care vor fi incluse în bugetul de anul acesta doar după semnarea contractelor de finanţare, informează instituţia.

VEZI FOTO, în Galeria de imagini de mai jos!


Articole înrudite