19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) susţine că Teodor Niţă, directorul Teatrului Muzical ”Nae Leonard” din Galaţi, ar fi fost în stare de incompatibilitate, în condiţiile în care în perioada 31 ianuarie 2012 - 17 octombrie 2012, a exercitat, simultan, funcţia de manager interimar al teatrului şi pe cea de decan al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” Galaţi. "Teodor Niţă a încălcat dispoziţiile art. 3 din O.U.G nr. 189/2008, potrivit cărora managementul instituţiilor publice de cultură poate fi încredinţat unei persoane fizice care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: nu deţine o funcţie de conducere la o altă instituţie din România, coroborate cu dispoziţiile art. 207, alin. (2) din legea nr. 1/2011, potrivit cărora „funcţiile de conducere sunt următoarele: decan la nivelul facultăţii”, precizează ANI.
Riscă destituirea
Conform inspectorilor de integritate, Teodor Niţă a fost informat despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază. Directorul Teatrului Muzical poate fi asistat sau reprezentat de un avocat şi are posibilitatea de a prezenta orice date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris către ANI. În cazul în care ANI va decide că Teodor Niţă a fost în stare de incompatibilitate, directorul Teatrului Muzical riscă să-şi piardă funcţia. „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”. Mai mult decât atât, pentru o perioadă de trei ani Niţă nu ar mai putea ocupa o funcţie publică, o hotărâre definitivă în acest caz urmând cel mai probabil să se ia în justiţie, unde directorul Teatrului Muzical  poate ataca decizia ANI.
Directorul Teatrului Muzical se află în prezent într-un turneu în Olanda cu trupa de teatru şi se preconizează să revină în ţară abia în ianuarie 2014. "Din punctul meu de vedere, nu există incompatibilitate. Funcţia de decan este funcţie didactică, nu publică, iar director interimar nu este funcţie de conducere. Eu când am fost numit manager îmi dădusem demisia din funcţia de decan. Rămâne acum să fac eu demersuri către ANI", ne-a declarat Teodor Niţă.


Articole înrudite