30 NOIEMBRIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cãldura din calorifere a revenit în parametrii optimi
Cãldura din calorifere a revenit în parametrii optimi

Deºi directorul Electrocentrale Galaþi, Ovidiu Graur, avertiza în cursul lunii decembrie cã, dacã pânã pe data de 20 ianuarie nu vor fi plãtite 18 milioane de lei cãtre Romgaz, tot oraºul va rãmâne fãrã apã caldã ºi cãldurã, acest lucru nu s-a întâmplat chiar dacã suma nu a fost achitatã de Apaterm în contul Electrocentrale. În schimb, printr-un comunicat transmis în cursul dupã-amiezei de miercuri, cele douã societãþi, ºi anume Apaterm ºi Electrocentrale, anunþã cã, începând din noaptea de miercuri spre joi, furnizarea de agent termic în sistemul centralizat revine la parametrii optimi pentru aceastã perioadã, ºi anume temperatura de 90 de grade Celsius ºi un debit de 4.000 de metri cubi, mãsura fiind decisã în urma unei analize încheiatã cu foarte puþin timp în urmã.

Au început oamenii sã plãteascã?

”Revenirea la aceºti parametri este o consecinþã directã a faptului cã, în urma demersurilor Primãriei Municipiului Galaþi ºi Apaterm, nivelul plãþilor efectuate de consumatori cãtre asociaþiile de proprietari, de cãtre asociaþiile de proprietari cãtre Apaterm ºi de cãtre Apaterm cãtre SC Electrocentrale SA a permis producãtorului de energie termicã sã poatã achiziþiona în continuare gazele naturale necesare producþiei de energie termicã. De asemenea, ºi prognoza încasãrilor permite reluarea producþiei de energie termicã (în primele douã zile ale acestei sãptãmâni, Apaterm a achitat cãtre SC Electrocentrale SA 270.000 lei). Fãrã menþinerea acestui nivel de plãþi din partea asociaþiilor de proprietari, SC Electrocentrale SA ar putea fi obligatã, din nou, sã reducã parametrii agentului termic”, se aratã în comunicatul de presã remis de Apaterm.
Mihai Costache, de la Primãria Galaþi, ne-a declarat cã, în urma luãrii mãsurii de blindare a instalaþiilor unui numãr de 39 de asociaþii de locatari rãu platnice care nu au mai fãcut de mult plãþi, operaþiune care a început luni ºi a durat câteva zile, o parte din asociaþii au venit sã achite mãcar o parte din debite.
„În decursul zilelelor de luni ºi marþi s-au fãcut plãþi zilnic de cãtre un miliard de lei vechi din partea asociaþiilor de proprietari, iar din cele 39 de asociaþii doar 6 nu au achitat niciun leu”, ne-a declarat Mihai Costache.
Reprezentanþii Apaterm susþin cã, de la începutul sezonului rece ºi pânã acum, în ciuda faptului cã înregistrau, însumat, datorii de aproximativ 2 milioane de euro, 39 de asociaþii au achitat doar 30.000 de lei (aproximativ 5.000 de euro). Dintre acestea, 6 asociaþii nu au achitat niciun leu cãtre Apaterm în ultimile 45 de zile iar alte peste 20 asociaþii au achitat sume de sub 1.000 de lei fiecare, ceea ce a dus la blindarea respectivelor blocuri.

Articole înrudite