18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Caniculă în spital şi leşinaţi pe stradă
Caniculă în spital şi leşinaţi pe stradă
Cum doar 80% dintre saloanele Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi au aparate de aer condiţionat, zilele caniculare sunt o adevărată încercare pentru cei care au ghinionul de a fi acum internaţi. Oamenii care suferă şi de boală şi de căldură se plâng că acolo unde nu e aer condiţionat temperaturile trec şi de 40 de grade Celsius spre seară, bolnavii susţinând că tocmai atunci e cel mai cald. Oricum, în jurul orei 12, la etajul patru, în saloanele fără climatizare, temperatura ajungea la 33 de grade Celsius, mai exact la 32,9. Oamenii se luptă cum pot şi ei cu vipia care le înteţeşte suferinţa. „E tare cald. Acum sunt 32,9 grade Celsius, dar să vedeţi mai încolo, mai ales spre seară, e cumplit. Şi acum numai cu prosopul stăm în mână. Ni se schimbă de trei ori pe zi lenjeria, că ne umplem de apă, transpirăm. Mai dăm cu ziarul ca evantai, mai bem apă, asta e...”, spunea Valeriu Popa, un pacient internat la Chirurgie. Colegul lui de salon, Silviu Alexandru, spunea că de dimineaţă a băut nu mai puţin de două sticle mari cu apă şi credea că până seara o să mai tot bea. „Se încălzeşte imediat totul, şi apa, şi nici nu ştim cum să dăm. Nu sunt perdele la geamuri. E greu”, spunea Alexandru.
Sunt şi saloane unde sunt perdele sau ventilatoare, dar şi aici e cald. „Îl ţin în priză, dar mare răcoare nu face. Cred că atunci când se face ora 4-5 şi bate mai rău soarele în geam, atunci cred că sunt şi 46 de grade Celsius”, spunea Vasile Nica, un pacient care avea ventilator în salon.
Cadrele medicale fac ce pot. Au pus perdele acolo unde au avut de unde, ca măcar soarele să nu mai bată aşa rău, sau au făcut rost de ventilatoare, puţine şi acelea. Sunt şi saloane, puţine, unde este aer condiţionat. „Aici e bine. E răcoare, e bine”, spunea un pacient abia operat, care se afla într-un salon unde se afla un aparat de aer condiţionat. Din păcate, saloanele cu aer conditinat sunt prea puţine, aşa că bolnavii nu au de ales şi trebuie să se chinuie până va trece canicula.
La fel de rea este situaţia în Unitatea de Primiri Urgenţă, unde din pricina unui defect de construcţie, o piramidă din plexiglas, din centrul unităţii, se creează un efect de seră. Acesta face ca în interior, în zona de cod galben, temperaturile să ajungă şi la 40 de grade. Unitatea va intra în reabilitare, dar pănă când proiectul se va finaliza va mai curge apă pe Dunăre.
Leşinaţi pe stradă
De suferit au avut şi cei care au ieşit pe stradă când e căldura mai mare. Între orele 12 şi 14, echipajele Ambulanţei gălăţene au strâns de pe străzi şase persoane care au leşinat din pricina căldurii. „Ultimul caz până la această oră a fost al unei femei din Tuluceşti, care a leşinat în faţa unui magazin aflat în plin soare şi a fost adusă cu ambulanţa la spital”, a precizat dr. Mihai Polinschi, directorul SAJ Galaţi.


Articole înrudite