Cine postează pe reţele sociale fotografii din trafic riscă amenzi grele Recomandat

Vineri, 12 Noiembrie 2021 14:51
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Grupurile cu şoferi de pe reţelele sociale însumează zeci de mii de membri, mulţi dintre aceştia făcându-şi un obicei din a posta încălcări ale regulilor de circulaţie de către participanţii la trafic, precum şi parcări neregulamentare, postând poze în care se vede clar numărul de înmatriculare al autovehiculului.

Însă, potrivit legii, dacă se vede numărul de înmatriculare au autovehiculului, proprietarul maşinii are dreptul să depună o plângere la Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDC).

Autoritatea este de părere că “prelucrarea de date preconizată (respectiv înregistrarea şi publicarea pe internet a imaginilor cu numerele de înmatriculare ale autovehiculelor ai căror şoferi săvârşesc posibile contravenţii sau infracţiuni în contextul circulaţiei pe drumurile publice) nu respectă principiile prelucrării datelor, în special cel al legalităţii, iar monitorizarea respectării dispoziţiilor legale în domeniul circulaţiei pe drumurile publice este atribuţia autorităţilor competente”.

În acest context, raportat la publicarea pe internet a unor date cu caracter personal, s-a precizat faptul că diseminarea în spaţiul virtual a datelor persoanelor fizice în cauză şi, implicit, punerea la dispoziţia unui număr potenţial foarte mare de persoane, fără niciun control asupra utilizării ulterioare a datelor în scopuri posibil incompatibile cu scopul iniţial, poate reprezenta o ingerinţă gravă în drepturile la viaţă privată şi protecţia datelor cu caracter personal, astfel cum sunt garantate de art. 26 din Constituţie, art. 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, precum şi art. 7 şi 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE.

Aşadar, distribuirea unor astfel de date personale pe internet, care pot ajunge în posesia unui număr mare de persoane, fără să existe un control ulterior asupra utilizării lor, poate reprezenta o nerespectare a dreptului la viaţă privată şi a prevederilor privind protecţia datelor cu caracter personal.

Pe grupurile online din Galaţi este abundenţă de poze cu maşini parcate pe trotuare sau pe trecerile de pietoni, urcate pe borduri sau blocând străzi. Tot pe aceste grupuri sunt postate filmuleţe în care sunt suprinse încălcări ale Codului Rutier, de cele mai multe ori suprinse cu camere video auto sau cu telefonul  În majoritatea situaţiilor, în postări se vede clar numărul de înmatriculare, iar legea spune că trebuie ascuns.

Dacă proprietarul maşinii se simte deranjat că numărul de înmatriculare a apărut pe internet, poate sesiza instituţia care se ocupă cu prelucrarea datelor personale, iar sancţiunile pot ajunge de la câteva sute de euro până la 20 milioane de euro. În plus, persoana căreia i s-au încălcat drepturile la viaţă privată, poate cere şi despăgubiri pentru că a suferit prejudicii morale şi/sau materiale.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu