Cod portocaliu de inundaţii în judeţul Galaţi Recomandat

Luni, 03 Iunie 2019 16:35
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

După ploile torenţiale din ultimele zile care s-au abătut asupra ţării noastre, codurile de vreme rea emise de meterorologi sunt dublate şi de avertizările de inundaţii emise de hidrologi.

Astfel, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare hidrometeorologică de tip COD PORTOCALIU de inundaţii valabil în intervalul 03 iunie 2019 ora 14:00 – 04 iunie 2019 ora 24:00, pentru aproape jumătate de ţară, însă cele referitoare la judeţul Galaţi vizează bazinul hdrografic Bârlad (judeţele Neamţ, Iaşi, Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Siretului (judeţele Botoşani, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), afluenţii mici ai Prutului aval S.H. Drânceni (judeţele Vaslui şi Galaţi) şi afluenţii mici ai Dunării.

În intervalul menţionat, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare. În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor va reveni cu actualizarea prognozei hidrologice.

Prefectura Galaţi, în comandament de urgenţă, convocat de ministrul Carmen Dan

De altfel, în dimineaţa zilei de luni, 03 iunie 2019, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a convocat un comandament de urgenţă pentru a analiza situaţia din judeţele care au fost afectate de inundaţiile din ultimele zile, printre care şi Galaţiul, şi pentru a stabili măsurile de intervenţie care trebuie luate pentru zonele aflate în continuare sub avertizări de fenomene hidro-meteorologice severe.

Ministrul Carmen Dan a precizat că în ultimele trei zile au fost emise aproape 100 de avertizări meteorologice şi hidrologice de fenomene periculoase dintre care aproximativ 80 au fost de fenomene periculoase imediate, multe fiind de tip cod roşu sau portocaliu. ”Vreau să existe mobilizare pe faza de intervenţie şi o comunicare permanentă cu MAI pentru a putea sprijini nevoile de la nivel teritorial, iar acolo unde lucrurile se stabilizează organizaţi de urgenţă comisiile de evaluare pentru a avea primele rapoarte cât mai repede astfel încât să facem evaluările necesare cu privire la ajutoarele de care este nevoie. Guvernul este determinat să acorde tot sprijinul necesar pentru ajutorarea comunităţilor afectate, însă acest ajutor trebuie să aibă la bază aceste evaluări pe care le faceţi”, a transmis prefecţilor ministrul Afacerilor Interne.

Ministrul a cerut prefecţilor să meargă în teren să se asigure că sunt luate toate măsurile necesare în sprijinul populaţiei şi să comunice unde se impune o intervenţie de sprijin de urgenţă prin Rezervele de Stat sau pentru locuinţe modulare.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu