22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Combinatul Liberty Galaţi, în picaj financiar. De la profit record la pierderi record
Combinatul Liberty Galaţi, în picaj financiar. De la profit record la pierderi record

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi, în timp ce promite ”oţel verde” şi trecerea la o producţie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030, are o cădere semnificativă din punct de vedere financiar.
Dacă în 2022, combinatul gălăţean raporta pentru anul fiscal precedent afaceri de 9,3 miliarde lei în 2021, cu un profit record de 1,36 mld. lei, iată că acum situaţiile financiare aferente anului fiscal 2022 sunt dezastruoase. 
Aşadar, Liberty Galaţi, în 2022, a avut pierderi de 822 mil. lei, faţă de 2021 când a înregistrat un profit net de 1,36 mld. lei, arată datele publicate la Ministerul Finanţelor.
Cifra de afaceri a companiei a fost de 7,9 mld. lei în 2022, în scădere de la 9,3 mld. lei în anul precedent.
Numărul mediu de salariaţi în 2022 a fost de 5.066 de persoane, faţă de 4.987 în 2021. Datoriile, în 2022, au crescut la 2,2 mld. lei, faţă de 1,7 mld. lei în 2021.
Este cea mai mare valoare a pierderilor înregistrate de combinatul siderurugic în ultimii 10 ani. În 2013, compania a înregistrat pierderi de 741 milioane lei.

Cu aceste pierderi financiare semnificative, rămâne de văzut dacă LIBERTY Steel Group va mai putea să investească până la 1 miliard de euro în planul de transformare GREENSTEEL cu care se laudă în ultimii ani. 
”Acest plan face parte din viziunea CN30 (Carbon Neutral 30), care are ca obiectiv o producţie sustenabilă şi neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Strategia va asigura sustenabilitatea economică, socială şi de mediu pe termen lung a companiei LIBERTY Galaţi, astfel încât să poată reinvesti profitul şi să continue să furnizeze oţel de înaltă calitate şi locuri de muncă pentru generaţiile viitoare. Planul de transformare a LIBERTY Galaţi de a deveni un furnizor GREENSTEEL, neutru din punctul de vedere al emisiior de carbon până în 2030 – care îmbina tehnologii noi şi inovatoare de fabricare a oţelului cu energie regenerabilă – va ajuta România să fie lider în producţia oţelului verde, un material esenţial pentru viitorul ţării noastre”, se arată pe site-ul combinatului siderurgic de la Galaţi.


Articole înrudite