18 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crimă
Condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru crimă

Instanţele gălăţene au hotărât să îi trimită după gratii pentru tot restul vieţii pe trei gălăţeni, după ce aceştia s-au dedat la acte de o cruzime ieşită din comun, care i-au şocat până şi pe anchetatori. Printre criminali se află şi o femeie, Tanţa Bâgu, care a ajuns prima femeie condamnată la închisoare pe viaţă din România.
Un gălăţean a luat viaţa unui om şi i-a agresat sexual fiica doar pentru că victima refuzase să îi înapoieze o datorie de 500 de lei. Cristinel Popa îl împrumutase pe un vecin cu suma amintită, dar acesta din urmă nu a mai vrut să audă de el când a fost vorba de plata datoriei. Bărbatul a plănuit atunci să îl omoare pe „datornic”, iar pentru a-şi face curaj, a cumpărat un bidon de bere. I-a cerut apoi victimei să îl însoţească la locuinţa sa sub pretextul că vrea să îşi instaleze o priză. Profitând de un moment de neatenţie al victimei, Cristinel Popa a lovit-o cu un cuţit în zona gâtului şi apoi în zona toracică. Bărbatul s-a prăbuşit la pământ într-o baltă de sânge, iar la scurt timp a decedat. Nu a fost de ajuns pentru Cristinel Popa, care s-a deplasat la locuinţa victimei, unde i-a cerut fiicei minore a acestuia să îl însoţească la domiciliu, deoarece tatăl său este beat şi nu vrea să plece acasă.

Minţită şi violată

Când a ajuns la locuinţa agresorului, copila a înţeles că fusese minţită şi a vrut să plece, dar a fost imobilizată de bărbat, care a închis-o într-o cameră şi a obligat-o să întreţină relaţii sexuale cu el. Scenariul s-a repetat de câteva ori, până când agresorul a realizat cu adevărat ce făcuse şi a anunţat un vecin despre cele întâmplate. Cristinel Popa a fost judecat pentru omor calificat, lipsire de libertate şi viol, judecătorii găsindu-l vinovat pentru toate capetele de acuzare, şi Tribunalul Galaţi l-a condamnat la închisoare pe viaţă. Curtea de Apel Galaţi a înlocuit ulterior detenţia pe viaţă cu pedeapsa închisorii pentru următorii 30 de ani în cazul lui Cristinel Popa. Individul a fost obligat şi la plata a 3.000 de lei drept despăgubiri materiale şi a nu mai puţin de 80.000 de lei cu titlu de daune morale către minora pe care a violat-o şi căreia îi omorâse tatăl. În plus, judecătorii au stabilit ca ucigaşul să îi plătească fetei o pensie de întreţinere într-un cuantum de 25% din salariul minim pe economia naţională de la data faptei şi până la împlinirea de către minoră a vârstei de 18 ani, respectiv 07.09.2020.

Era prea beată ca să se mai apere

Şi mai halucinant este cazul lui Gherasim Sântion (75 de ani) şi Tanţa Bâgu (45 de ani), originari din comuna gălăţeană Frumuşiţa, care au omorât cu sălbăticie o femeie în urma unui ritual sado-masochist. Pe 5 ianuarie 2015, victima, Nina Petrea, a participat la o petrecere presărată cu violenţe extreme şi practici sado-masochiste alături de Gherasim Sântion şi Tanţa Bâgu. De amintit este că cei trei chefuiau des, iar petrecerile se încheiau cu violenţe ieşite din comun. Ghinionul victimei în ziua fatidică a fost că s-a îmbătat atât de tare, că nu se mai putea ţine pe picioare, iar Gherasim Sântion şi Tanţa Bâgu au folosit ocazia pentru a snopi cu bătaia în stilul celor amintite anterior. Mai întâi, Tanţa Bâgu a lovit-o cu pumnii şi picioarele, iar apoi a luat o bucată de lemn şi a continuat violenţele. Nina Petrea a fost lovită în zona organelor genitale, în timp ce septuagenarul o pocnea în cap şi la nivelul toracelui.

S-a culcat în pat cu victima după ce o omorâse

De parcă nu ar fi fost de ajuns, Gherasim Sântion a luat un cuţit şi a lovit-o pe victimă de nu mai puţin de 22 de ori în zona genitală. Medicii legişti au constatat la autopsie că plăgile provocate de loviturile de cuţit i-au provocat victimei o hemoragie puternică. După atâtea orgii sexuale cu cele două femei, septuagenarul a confundat strigătele de durere ale victimei, care trăgea să moară, cu gemete de plăcere, aşa că a continuat să o lovească în zona genitală şi a membrelor cu un vătrai metalic şi o bucată de lemn. Cu ultimele puteri, Nina Petrea a încercat să se salveze şi s-a îndreptat spre ieşirea din casă, dar bătrânul i-a mai dat câţiva pumni şi a lovit-o din nou cu un cuţit în zona genitală. La autopsie s-a descoperit că victima avea mai multe organe rupte, indiciu care arată că agresorii au călcat-o efectiv în picioare. Şi pentru ca tabloul groazei să fie complet, Gherasim Sântion a urcat victima în pat şi s-a culcat lângă ea, deşi aceasta decedase, iar Tanţa Bâgu a plecat liniştită acasă, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Cel care a anunţat Poliţia a fost primarul din Frumuşiţa, Paraschiv Stoica, care a fost alertat de localnici, speriaţi de urletele care se auzeau din casa septuagenarului.

Şi fiul criminalului a murit înjunghiat

Gherasim Sântion şi Tanţa Bâgu au negat iniţial ce făcuseră, dar puşi în faţa probelor, au recunoscut. De altfel, analiza comportamentală a celor doi criminali a scos la iveală faptul că bătrânul suferă de deviaţii sexuale acute, iar femeia are un retard mintal uşor şi tendinţe de violenţă extremă. Să mai spunem că în 2013, casa lui Gherasim Sântion a fost scena unui alt incident încheiat tragic. Victima a fost chiar fiul acestuia, care a fost înjunghiat mortal de concubină, însă în legitimă apărare. Femeia a încercat să scape de violenţele bărbatului, care a vrut să o bată pe fondul unei crize de gelozie şi a consumului de alcool.
Tanţa Bâgu a fost condamnată la închisoare pe viaţă de Tribunalul Galaţi, fiind prima femeie din România care primeşte sancţiunea penală maximă pevăzută de Codul Penal, în timp ce Gherasim Sântion a primit 30 de ani de închisoare. Decizia primei instanţe a fost atacată la Curtea de Apel Galaţi de către cei doi criminali, care speră acum într-o reducere a pedepselor.


Articole înrudite