Damen atacă rezultatul licitaţiei pentru corvete Recomandat

Miercuri, 10 Iulie 2019 11:55
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Reprezentanţii Damen sunt nemulţumiţi de rezultatul licitaţiei pentru corvetele multifuncţionale şi a înaintat o plângere la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) continuând un litigiu iniţiat anterior de Fincantieri, şi - în paralel - a sesizat Curtea de Apel Bucureşti pentru multiple nereguli care au afectat rezultatul Programului de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională”.

Prin intermediul unui comunicat de presă, Damen explică faptul că decizia de a ataca rezultatul licitaţiei vine ca urmare a faptului că toate părţile implicate, inclusiv autoritatea contractantă, au ridicat multiple aspecte de legalitate şi de încălcare a confidenţialităţii, unele dintre ele fiind invocate ca temei pentru suspendarea procedurii în trecut, chiar de către Ministerul Apărării Naţionale.

„În loc să fie suspendată licitaţia până la momentul la care ar fi fost încheiate toate anchetele privind modul în care s-a derulat programul de înzestrare, licitaţia ridică şi mai multe suspiciuni, incertitudini şi controverse care au impact asupra reputaţiei României şi asupra programelor de achiziţii publice atât în ţară cât şi în străinătate. Acţiunile noastre vin în contextul în care autorităţile nu au reuşit să clarifice definitiv aceste preocupări, ducând de asemenea la întrebări de natură etică cu privire la licitaţie”, susţin reprezentanţii Damen, care mai explică faptul că procedura a stat sub semnul unor scurgeri inacceptabile de informaţii clasificate, inclusiv cu privire la elemente din ofertele financiare care au fost confirmate săptămâna trecută de autorităţi.

În plus, multiple anchete jurnalistice arată că unul dintre dintre participanţii la licitaţie nu a îndeplinit criteriile necesare pentru a se înscrie în această procedură. In plus, corvetele riscă să nu fie construite în întregime în România, ci doar asamblate într-un şantier naval de pe teritoriul ţării, fapt care este contrar cerinţelor licitaţiei. Damen este, de asemenea, de părere că o cooperare între doi participanţi la licitaţie ar trebui să fie baza pentru descalificarea acestora. Renunţarea la o procedură legală iniţiată de către unul dintre participanţi a fost în beneficiul celuilalt participant, câteva zile mai târziu.

Damen consideră că navele trebuie construite în România cu forţă de muncă românească

În condiţiile în care autorităţile au declarat public faptul că preţul nu a fost singurul criteriu de desemnare a câştigătorului, Damen consideră că a oferit cea mai potrivită soluţie pentru necesităţile navale româneşti: conţine sisteme de armament interoperabile la nivelul alianţei NATO, aducând împreună cele mai bune companii din industriile de apărare din Europa şi Statele Unite ale Americii (BOEING, RAYTHEON, GENERAL DYNAMICS). Această soluţie poate să fie construită în România, de către un şantier naval din România, cu forţă de muncă românească şi cu experienţă în domeniu, gata să înceapă construcţia navelor imediat şi în termenele de buget şi de timp stabilite.

„Damen este mai hotărât ca niciodată să rămână un partener de nădejde al României pentru construcţia de nave civile şi militare. Damen va rămâne în România!”, afirmă cu tărie reprezentanţii companiei.

Articole similare:

- Damen a pierdut contractul pentru construcţia corvetelor

- Damen: Înţelegem şi susţinem necesitatea unor proceduri de verificare privind achiziţia corvetelor

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu