Digul sau Dunărea: meci incert, cu miză - supravieţuirea

Luni, 05 Iulie 2010 22:08
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Un oraş asediat. Aşa arată de duminică seară Galaţiul. În oraşul nostru s-au mobilizat forţe impresionante pentru ridicarea unui dig, o parte din saci, alta gonflabilă, menit să ţină piept Dunării. Peste 1.400 de jandarmi, pompieri, militari, fie din Galaţi, fie din Bucureşti sau Prahova, angajaţi ai Primăriei Galaţi, deţinuţi, specialişti de la Apele Române se află în Valea Oraşului, de la Faleză, la Căpitănie, până la Vamă şi în strada Basarabiei, unde se munceşte continuu de duminică pentru ridicarea unui dig în care gălăţenii îşi pun toată speranţa. A mai fost adus şi un dig gonflabil.
„Se pun două rânduri de saci la bază şi apoi se pune acest dig care odată umplut cu apă poate atinge şi 7 m. Lucrează aici jandarmi nu doar din Galaţi, dar şi din Bucureşti şi Prahova”, a spus lt. Costin Barbu, purtător de cuvânt al IJJ Galaţi. 677 cm avea Dunărea luni dimineaţă la Galaţi, iar până după-amiază ajunsese la 680 cm. Digurile sunt sub presiune, dar tot în ele îşi pun speranţa şi locuitorii oraşului.
„Pompierii militari acţionează împreună cu celelalte forţe la consolidarea şi ridicarea digului”, a precizat lt. Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt ISU Galaţi. Arhiepiscopia Dunării de Jos asigură 500 de porţii de mâncare pentru jandarmii, militarii şi pompierii veniţi din alte părţi ale ţării să ajute gălăţenii.

Şi deţinuţii ajută

Conform datelor furnizate de scms. Safta Trincu, purtător de cuvânt al Penitenciarului Galaţi, 68 de persoane private de libertate din regim deschis şi 78 din regim închis au participat, pe bază de voluntariat, la acţiuni menite să reducă efectele inundaţiilor. Până vineri persoanele private de libertate din regim deschis au acţionat şi pe timpul nopţii, asigurând în permanenţă supravegherea digurilor. Administraţia locului de deţinere a luat decizia de a permite inundarea culturilor proprii pentru a evita distrugerea gospodăriilor din zona de proximitate a fermei penitenciarului. Au fost luate măsuri de limitare a pagubelor şi au fost achiziţionaţi, din fonduri proprii, 10.000 de saci, utilizaţi la supraînălţarea digurilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu