24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
DSV dă asigurări că brânza expirată nu a ajuns pe rafturile magazinelor
DSV dă asigurări că brânza expirată nu a ajuns pe rafturile magazinelor

Directorul DSV Galaţi, dr. Maricica Chiriac, a prezentat în cadrul Comisiei de Dialog Social, desfăşurată marţi la Prefectură, situaţia brânzei expirate găsite recent într-un depozit de alimente, cu ocazia unuia dintre controalele realizate de inspectorii sanitar-veterinari.
Cantitatea neconformă (cea cu termenul de valabilitate expirat, precum şi cea lipsită de etichetare, fapt ce generează implicit includerea în categoria produselor expirate) depuse la un loc cu produsele aflate a fost sechestrată. Conform procedurilor în vigoare, inspectorii DSV aşteaptă de la colegii lor din Bacău confirmarea trasabilităţii (se compară datele de la unitatea producătoare, care atestă identitatea loturilor cu produsele suspectate). După confirmarea datelor, inspectorii DSV vor dispune măsura distrugerii alimentelor expirate.
Conducerea DVS ne-a asigurat că nici un produs expirat nu a ajuns pe raftul magazinelor, deci gălăţenii nu au motive să se teamă că ar putea consuma brânzeturi alterate.
Psihoza tonelor de brânză expirată a cuprins parte dintre gălăţeni. Aceştia s-au lăsat cuprinşi de panica privind şansa de a consuma caşcaval alterat. Situaţia a pornit de la o deficienţă de comunicare ori de înţelegere. Astfel, de la cele circa 5 tone de produse sechestrate, dintre care aproximativ 300 de kilograme aveau termenul de valabilitate expirat de mai multă vreme, consumatorii gălăţeni au înţeles că tone întregi de brânzeturi utilizate la fabricarea caşcavalului ar fi ajuns pe rafturile magazinelor. Precizăm că în cotidianul nostru au fost furnizate datele corect comunicate de către instituţia de control DSV, fapt remarcat informal de către conducerea DSV.
În cadrul Comisiei de Dialog Social au fost voci care au cerut numele agentului economic (depozitului), însă dr. Maricica Chiriac a refuzat, precizând că, în conformitate cu practicile europene, inspectorii DSV nu pot da numele agenţilor economici sancţionaţi, pentru a nu se ajunge la scoaterea lor de pe piaţă, însă, ori de câte ori inspectorii descoperă produse ieşite din termen, dispun distrugerea tuturor cantităţilor de mărfuri expirate. În acestă perioadă au loc controale intense în pieţele gălăţene privind produsele alimentare căutate pentru masa de Paşte.


Articole înrudite