Electrocentrale, obligată de instanţă să dea agent termic la Apaterm

Miercuri, 02 Noiembrie 2011 02:00
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
Vor avea sau nu gălăţenii căldură? Teoretic da, dacă ar fi să ţinem cont de declaraţia făcută ieri de viceprimarul Nicuşor Ciumacenco, care a anunţat verdictul dat de instanţă în procesul dintre Apaterm şi Electrocentrale. Acţiunea introdusă în instanţă de Apaterm viza obligarea Electrocentrale de a furniza căldură, aşa cum este prevăzut în contractul încheiat între cele 2 părţi şi în actul adiţional 3 din 2011. „Azi (ieri-n.r.) instanţa a dat o sentinţă, şi anume a admis cererea Apaterm de a obliga Electrocentrale să furnizeze căldură în locuinţele gălăţenilor. Sentinţa, din câte am înţeles, este executorie, chiar dacă nu este irevocabilă, deci Electrocentrale este obligată să înceapă furnizarea agentului termic pentru ca Apaterm să poată da căldură gălăţenilor. Cei de la Electrocentrale nu mai au niciun motiv de care să se mai agaţe pentru a nu da căldură gălăţenilor, iar dacă nu vor pune în practică imediat sentinţa instanţei, anunţ că voi face plângeri penale pe numele celor care conduc Electrocentrale. Nu mai este admisibil ca locuitorii acestui oraş să continue să tremure de frig în case”, a declarat viceprimarul Ciumacenco.
„Aştept să văd sentinţa!”

Ne-a declarat directorul general al Electrocentrale, Eduard Urbanschi, Acesta susţine că la ora actuală societatea pe care o conduce furnizează agent termic primar către Apaterm, care este folosit la producerea apei calde. ”Nu am văzut, încă, conţinutul sentinţei şi motivaţia, deci până atunci nu mă pot pronunţa sub nicio formă. Dacă vom fi obligaţi să dăm căldură, vom mai face o adresă în acest sens către Romgaz, în care vom solicita creşterea debitului de gaze naturale. Dar acest lucru nu înseamnă că solicitarea noastră va fi şi aprobată ce către cei de la Romgaz, deoarece ei condiţionează plata unei datorii de 13 milioane de lei pentru a discuta despre posibilitatea suplimentării debitului de gaze naturale iar pentru a ne furniza o cantitate mai mare de gaze naturale ne cer plata în avans pe o lună. Electrocentrale nu are aceşti bani iar cu toată bunăvoinţa noastră furnizarea căldurii nu depinde de noi”, ne-a declarat directorul Electrocentrale, Eduard Urbanschi. În comunicatul de presă transmis de Tribunalul Galaţi se arată că în dosarul 4783 din 2011 a fost dată o sentinţă prin care s-a admnis cererea Apaterm şi a obligat pârâta Electrocentrale să furnizeze reclamantului agent termic conform contractului 1 din 2010 şi actului adiţional 3 din 2011. Sentinţa e definitivă şi executorie şi poate fi atacată cu recurs în termen de 7 zile de la data comunicării  la Curtea de Apel Galaţi. Chiar dacă pare că sentinţa instanţei a limpezit lucrurile, rămâne de rezolvat cea mai grea problemă, şi anume găsirea fondurilor necesare pentru plata Romgaz, pentru că, fiind vorba de nişte relaţii comerciale, Electrocentrale nu poate la rândul ei obliga Romgaz să suplimenteze debitul de gaze naturale în condiţiile în care contractul dintre cele două părţi prevede anumite clauze. Una peste alta, prefectul Paul Florea a emis luni un ordin prin care cerea convocarea comitetului local pentru situaţii de urgenţă, în care ar fi trebuit să se declare stare de alertă, lucru care ar fi permis încredinţarea directă a furnizării căldurii şi apei calde către Electrocentrale. În condiţiile în care instanţa a dat o sentinţă, este greu de spus ce rol ar mai avea convocarea acestei comisii. În plus, chiar dacă Electrocentrale ar primi dreptul de a furniza singură căldură, tot rămâne nerezolvată problema debitului de gaz şi a datoriilor Electrocentrale către Romgaz.
Ultima oră

Ieri după amiază s-a întrunit comitetul local pentru situaţii de urgenţă, în cadrul căruia s-a analizat conţinutul sentinţei emise de instanţă, ajungându-se la concluzia că nu este necesară instituirea stării de alertă. În aceste condiţii, comitetul a decis să solicite prefectului Paul Florea să oblige societatea Electrocentrale să înceapă furnizarea de căldură gălăţenilor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu