22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fierul vechi din Halda de Zgură, folosit încă 10 ani de Combinat
Fierul vechi din Halda de Zgură, folosit încă 10 ani de Combinat
Solicitarea reprezentanţilor conducerii Combinatului de prelungire a termenului de exploatare a Haldei de Zgură va primi undă verde din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, acest lucru fiind comunicat de către directorul executiv al instituţiei de mediu, Carmen Sandu, în cadrul întâlnirii care a avut loc ieri la Combinat. Întâlnirea a avut ca scop dezbaterea unor teme privitoare la mediu şi la ea au participat directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Ribo Bruno, responsabilul departamentului de protecţie a mediului, Vespasian Popescu, precum şi reprezentanşii conducerii unor instituţii din Galaţi, cum ar fi Primăria, Agenţia Regională de Mediu, Garda de Mediu Galaţi, Apele Române.
Directorul executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi, Carmen Sandu, i-a informat pe cei prezenţi că la ora actuală autorizaţia integrată a Combinatului este în curs de revizuire la nivelul instituţiei pe care o conduce iar procedura va fi finalizată la sfârşitul lunii august, când noua autorizaţie va include şi prelungirea perioadei de exploatare a Haldei de Zgură, care normal ar fi trebuit închisă anul viitor şi ecologizată. Carmen Sandu a precizat că nu este nevoie de avizul altei instituţii a statului sau al Comisiei Europene pentru prelungirea perioadei de exploatare a Haldei, unde există 60 de milioane de tone de zgură.
Reamintim că solicitarea reprezentanţilor conducerii Combinatului a fost ca perioada de exploatare a Haldei de Zgură să fie prelungită cu încă zece ani începând cu anul 2014, Halda de Zgură fiind exploată la ora actuală de două firme: Grand Smith International şi Phoenix Slug Services, care se ocupă şi de exploatarea bazei de fier vechi a combinatului, care va fi mutată din exteriorul unităţii în interior, mai precis  pe locaţia fostei Oţelării 2, care a fost demolată.
Directorul general al Combinatului, Ribo Bruno, a declarat că „ArcelorMittal Galaţi salută decizia de prelungire a perioadei de exploatare a Haldei de Zgură, această hotărâre contribuind la păstrarea unuia dintre avantajele Combinatului din Galaţi”.  Reprezentanţii conducerii susţin că prelungirea ajută la protejarea mediului înconjurător prin reutilizarea unor resurse valoroase şi sprijină eforturile Companiei de a-şi întări competitivitatea. Întregul volum de fier vechi recuperat din Haldă va fi reciclat. De asemenea, ArcelorMittal Galaţi este deschisă dialogului cu părţile interesate -  autorităţi sau companii – în a prelua această zgură, au declarat oficialii companiei. Potrivit informaţiilor noastre, costurile pe care le-ar suporta Combinatul cu preluarea fierului vechi din halda de zgură, care ar urma să fie folosit în procesul de producţie, ar fi de 5 ori mai mic decât în cazul în care s-ar trece la cumpărarea de fier vechi.


Articole înrudite