Furia apelor s-a dezlănţuit în localităţile din centrul judeţului Galaţi (VIDEO) Recomandat

Luni, 06 Iulie 2020 12:05
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ruperea de nori avertizată de un Cod Roşu peste localităţile din centrul judeţului Galaţi a determinat, sâmbătă spre duminică, scurgerea de versanţi a apelor care au scos din matcă râul Suhu. Combinate cu torenţii veniţi pe Valea Rea, apele au intrat pe canalele de scurgere şi au inundat curţi şi grădini ameninţând să intre în case.

„A fost o rupere de nori în zona Pechea-Cudalbi-Cuza Vodă. Avem două râuri, Valea Rea şi Suhu, care au ieşit din matcă şi au inundat un drum judeţean în localitatea Rediu spre Pechea , iar de acolo apele au coborât spre Cuza Vodă, unde am venit în sprijinul autorităţilor locale cu militari de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi cu poliţia pentru a-i ajuta să gestioneze situaţia creată. Suntem sub avertizare de Cod Roşu hidrologic până la ora 24.00 şi Cod Portocaliu până la 04.00 dimineaţa. Vom rămâne în teren şi vom monitoriza situaţia. Am început să lucrăm şi la diguri din saci de nisip pentru a întări digurile pentru că apa începuse să pătrundă în curţi prin nişte scurgeri din jurul digurilor“, a precizat prefectul Gabriel Avrămescu.

Pompierii au muncit alături de localnici punând saci cu nisip în zonele unde apa ameninţa să intre din grădini în case.

„Încă lucrăm la evacuarea apei din curţi. Din fericire nu a intrat în locuinţe. Încă de la începutul transmiterii avertizării de Cod Roşu s-a mărit capacitatea de intervenţie, s-a monitorizat situaţia. Din fericire, amenajările hidro pe cursurile care au preluat viitura şi-au făcut datoria. Avem zece curţi şi cinci grădini inundate, există şi pericolul de a intra şi în case. A fost mobilizată secţia de pompieri Galaţi, am lucrat cu trei motopompe şi sperăm ca până dimineaţă să evacuăm apa şi să eliminăm orice stare de pericol“, a declarat lt. col. Eugen Chiriţă, ISU Galaţi.

Primarul din localitate se plâng că timp de ani buni nicio guvernare nu a alocat bani pentru a ridica dig pe Valea Rea de unde se strânge apa şi vine spre sat.

„Avem aici în zonă Valea rea unde vine apa din tot centrul judeţului. Au fost trei diguri acolo care formau o pondere şi opreau o cantitate de apă şi nu mai venea aşa mare aici. Toate au fost distruse după Revoluţie. Am tot solicitat, o să mai facem memorii, adrese pentru a primi ajutor. O să ajungem să facem greva foamei, poate ne ia cineva în seamă că trebuie făcute digurile. Diguri pe Valea Rea ne mai trebuie, în rest noi avem diguri, pârâul a fost decolmatat. A intrat apă în câteva curţi prin gurile şanţurilor, dar în rest nu“, spunea Dănuţ Codrescu, primarul din Cuza Vodă.

Cu toate că trecuse de miezul nopţii şi apele au început să se retragă, nimeni în sat nu a închis un ochi toată noaptea. Oamenii au stat de veghe pe podul peste râu şi au urmărit evoluţia cotelor. La porţi şi pe uliţe, familiile au stat afară pregătiţi pentru orice eventualitate. Îşi aduc aminte cu spaimă de inundaţiile Suhului din urmă cu câţiva ani, subiect despre care cotidianul nostru a relatat în articolul „Pagube de peste 3 milioane de euro la ultimele inundaţii“. Codul Roşu a expirat la ora 24.00, transformat în Cod Portocaliu până la ora 04.00, iar locuitorii din Cuza Vodă speră ca precipitaţiile abundente care cad de câteva zile să înceteze.

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu