14 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gălăţenii, treziţi în toiul nopţii de Ro-Alert: «Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri!»
Gălăţenii, treziţi în toiul nopţii de Ro-Alert: «Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri!»

Noaptea trecută, gălăţenii au primit un mesaj Ro-Alert prin care erau avertizaţi că există posibilitatea căderii unor obiecte din cer. "Există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian. Păstraţi-vă calmul! Adăpostiţi-vă în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneţi în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori. Durata estimată: 90 de minute", a fost mesajul Ro-Alert primit de gălăţeni la ora 01:42.

Mesajul Ro-Alert, trimis de autorităţi pentru românii care locuiesc în zona de nord a oraşului Galaţi, în apropiere de şantierul naval, nu a detaliat, în schimb, cauza posibilităţii căderii unor obiecte din cer. Totuşi, oamenii au realizat că este vorba despre un nou atac cu drone şi rachete asupra porturilor ucrainene de la Dunăre, respectiv Reni şi Izmail. "Bună dimineaţa! Doresc să vă ataşez o poză, cu un mesaj Ro-Alert, din data de 13.09. 2023, ora 01:42, legat de instrucţiunile de adăpostire, deoarece există posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian", ne-a scris o cititoare (foto sus ).

"Miercuri, 13 septembrie, forţele ruse au continuat atacurile asupra infrastructurii portuare ucrainene de la Reni şi Ismail, în proximitatea graniţei dintre Ucraina şi România.
Ministerul Apărării Naţionale a monitorizat în timp real situaţia aeriană în zonele de responsabilitate. Ca urmare a detectării grupurilor de drone care se îndreptau spre porturile ucrainene, MApN a notificat Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu ora 00.45, cu privire la zonele specifice din judeţele Tulcea şi Galaţi, aflate în proximitate,  cu potenţialul de a fi afectate de riscurile asociate acestei situaţii. Starea de prealertă aeriană în aceste zone a încetat la ora 05.00.
Ca urmare a evoluţiei situaţiei şi în baza informaţiilor primite de la ISU Tulcea, cu privire la sesizări telefonice prin serviciul 112 despre posibile cazuri de impact de dronă într-un sector cuprins între localităţile Nufăru, Malcoci şi Valea Nucarilor, judeţul Tulcea, echipe ale MApN, în cooperare cu forţe şi mijloace din alte instituţii ale Sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, investighează aceste situaţii. Vom reveni cu detalii, în funcţie de datele primite din teren.
Forţele MApN rămân în alertă şi vor continua cercetările în zonele în care pot să apară riscuri ca urmare a acestei situaţii.
Ministerul Apărării Naţionale condamnă cu fermitate atacurile executate de Federaţia Rusă împotriva unor obiective şi elemente de infrastructură civilă din porturile ucrainene de la Dunăre. Aceste atacuri sunt nejustificate şi în gravă contradicţie cu regulile dreptului internaţional umanitar.
De asemenea, MApN rămâne în contact permanent cu structurile aliate, care sunt informate în timp real cu privire la situaţia generată de aceste atacuri", a transmis, ulterior, Biroul de presă al MApN.

Articole similare:
- CJSU Galaţi: Mesaje Ro-Alert, listă cu adăposturile de protecţie civilă şi instrucţiuni

- Bombardamente lângă Galaţi! Raed Arafat, şedinţă de urgenţă cu autorităţile locale


Articole înrudite