09 IUNIE 2023 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gripa a umplut Spitalul pentru Copii Galaţi; medicii de la UPU abia mai fac faţă
Gripa a umplut Spitalul pentru Copii Galaţi; medicii de la UPU abia mai fac faţă

Avalanşă de viroze, pneumonii şi gripe în Galaţi. Peste 3.000 de gălăţeni au fost diagnosticaţi într-o săptămână cu viroze şi pneumonii. Multe dintre afecţiunile respiratorii au produs complicaţii care au ajuns şi la alte organe.

! Programul vizitatorilor în spitale a fost restricţionat total în unele secţii sau redus. Îngrijorătoare este creşterea numărului de cazuri la gripă, într-o singură săptămână s-a ajuns la 156 de cazuri faţă de doar unul în săptămâna anterioară de raportare.

Situație critică la Spitalul pentru Copii Galați

Situaţia cea mai sensibilă se înregistrează la Spitalul de Urgenţă pentru Copii, unde medicii de la UPU abia mai fac faţă numărului foarte mare de prezentări, spitalul fiind plin. „Incidenţa a crescut cu peste 50 la sută, acum în mod frecvent avem între 100 şi 150 de prezentări la compartimentul de primiri urgenţă. Cu greu facem faţă, dintre aceştia 50 la sută sunt pacienţi cu infecţii respiratorii, gripa este predominată şi virusul sinciţial respirator. Spitalul este în permanenţă plin şi facem eforturi mari să avem locuri pentru cei internaţi”, a precizat dr. Marius Dănilă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Urgenţă pentru Copii Galaţi.

(Citește și Sfaturi DSP pentru gălăţeni, în starea de alertă epidemiologică determinată de gripă)

Multe dintre cazurile prezentate sunt cu recidivă sau cu complicaţii pentru ORL care necesită internarea. „Am venit iar, acum cred că pentru internare. A avut pneumonie, a luat tratament de la medicul de familie, dar acum iar a luat virusul ăsta, are temperatură, a făcut şi complicaţii, aşteptăm să îl interneze”, spunea una dintre mămicile care erau în braţe cu copii în camera de gardă a spitalului.

Măsuri și la Ambulanță

A crescut numărul solicitărilor către Ambulanţă pentru cazurile de gripe şi viroze. Dacă va continua trendul de creştere nu este exclus să se mărească numărul de echipaje. „Suntem în vârful unui val de gripă, din circa 200 de solicitări pe care le avem în medie pe 24 de ore circa 30 la sută sunt cu gripă, cu simptome de gripă, cu febră, cu dureri musculare, cu viroze respiratorii. Dacă situaţia epidemiologică o va impune va trebui să aducem echipaje de acasă”, a precizat dr. Mihai Polinschi, director SAJ Galaţi.

(Citește și Ministrul Sănătăţii - recomandări în contextul numărului crescut de infecţii respiratorii)

DSP Galați: Sărbătorile și nevaccinarea antigripală, cauzele principale

Creşterea alarmantă a numărului de viroze şi gripe e cauzată în special de recenta perioadă de sărbători când reuniunile de familie au favorizat dispersia virusurilor, dar şi de numărul redus de persoane vaccinate antigripal. „Gripa, unde săptămâna anterioară aveam un singur caz, în săptămâna menţionată s-au înregistrat 156 de cazuri cu 48 de internări. Creşterea numărului infecţiilor respiratorii se datorează sărbătorilor în care toţi ne-am întâlnit cu rudele, cu prietenii în spaţii închise, dar şi procentului scăzut de persoane vaccinate antigripal. În ceea ce priveşte spitalele, secţiile sensibile, respectiv ATI, acolo s-a restricţionat vizita aparţinătorilor, de asemenea, în restul secţiilor s-a micşorat programul de vizită”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt DSP Galaţi.

! Purtarea măştii în zone aglomerate, vaccinarea antigripală şi prezentarea la medicul de familie la primele simptome de boală sunt măsurile ce trebuie luate.

Articole similare: Alexandru Rafila: Vârful sezonului gripal - între 15 ianuarie şi 10 februarie

Articole înrudite