Invitaţie la o infuzie de lectură cu parfum de tei

Joi, 15 Iunie 2017 09:21
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Până duminică inclusiv, la Galaţi se desfăşoară a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional al Cărţii "Axis Libri", eveniment la care participă peste 250 de edituri, care aduc publicului 13.000 de titluri de carte. Festivalul este organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” Galaţi - sub patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul Consiliului Judeţean, Consiliului Local şi Primăriei Municipiului Galaţi.
"Avem amplasate 50 de căsuţe din lemn, adevărate mini-librării şi unde şi-au făcut loc, îngrămădit aş spune eu, aproximativ 250 de edituri. Titluri vor fi în jur de 13.000, iar ca număr de cărţi cred că vor depăşi milionul în acest an. Dar programul este foarte dens: avem 90 de scriitori şi 110 cărţi de lansat, iar scriitori sunt toţi de valoare, avem oaspeţi de peste tot din ţară; este muzică de promenadă, de estradă, la care se vor adăuga scenete ale Teatrului Muzical, Teatrului Dramatic şi Teatrului de Păpuşi; sunt concursuri de literatură şi nu în ultimul rând va fi un concurs care este la ediţia cincea, Cupa Axis Libri la Şah, unde anul acesta vor participa peste 200 de copii. Reuşita acestor evenimente este graţie autorităţilor locale: Consliului Local, Primăria şi Consiliul Judeţean. Scopul acestui eveniment este de a promova cartea, de a ajunge cât mai des la lectură, astfel încât oamenii să fie mai buni, să îndrăgească mai mult esteticul, frumosul", a afirmat directorul Bibliotecii V.A.Urechia, Ilie Zanfir.
Cei interesaţi pot vizita zilnic târgul organizat în aer liber, pe aleea pietonală de la P-uri, unde, pe sub teii înfloriţi, care revarsă un parfum generos în această perioadă, se găsesc şi bănci pe care se pot lectura romanele cumpărate. Festivalul s-a deschis cu un grup de copii care a parcurs zona centrală a oraşului strigând gălăţenilor invitaţii la întoarcerea la lectură. De altfel, festivalul în sine are scopul declarat de a stimula lectura printre gălăţeni, indiferent de vârstă. Tot pentru a promova lectura printre gălăţeni, în dechiderea festivalului au fost premiaţi doi cititori care s-au distins în ultimul an prin numărul mare de cărţi împrumutate şi/sau citite la sala de lectură a Bibliotecii V.A.Urechia: Georgeta Ştefan, de 91 de ani, şi Radu Petru Pascal, de 11 luni!
"Este cea mai mare bucurie a mea cititul. Am lucrat 36 de ani în învăţământ şi de citit... citesc de la 6 ani, asta e viaţa mea", a spus doamna Ştefan, în timp ce mama lui Radu, Simona, a spus că "Radu este foarte cuminte la sala de lectură şi foarte interesat de cărţi, îi plac pozele, paginile, iar eu îi citesc. Dacă vrei să citeşti, o poţi face chiar şi când ai un bebe, îţi găseşti timp, important este să vrei".

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu