27 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
La Galaţi, taxa de salubrizare înlocuieşte taxa de habitat, cu majorări semnificative
La Galaţi, taxa de salubrizare înlocuieşte taxa de habitat, cu majorări semnificative

Consiliul Local Galaţi are pe ordinea zi a şedinţei de joi, 27 aprilie 2023, Regulamentul pentru instituirea şi administrarea taxei de salubrizare în municipiul Galaţi, care va înlocui taxa de habitat, însă va suferi şi o majorare semnificativă.
Această taxă se instituie ca urmare a modificărilor legislative recente care prevăd ca sintagma "taxa specială/habitat" să fie înlocuită cu "taxa de salubrizare" şi poate fi modificată oricând pe parcursul anului.
Astfel, potrivit noului regulament, începând cu luna următoare intrării în vigoare a regulamentului, adică luna mai 2023, în cazul în care consilierii locali vor adopta această hotărâre, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici va fi în sumă totală de 14,14 lei/persoană/lună, din care 2,65 lei/persoană/lună reprezintă contribuţia pentru economia circulară.
Asta înseamnă că gălăţenii vor plăti 169,68 lei/persoană/an, faţă de 104,39 lei/persoană/an cât era stabilită taxa de habitat stabilită pentru anul 2023.
Pentru cei care şi-au plătit deja taxele şi impozitele, cuantumul sumelor achitate se va compensa din oficiu cu cuantumul sumelor ce se vor datora pentru taxa de salubrizare. La stabilirea taxei de salubrizare se preiau informaţiile deja existente în evidenţa fiscală actuală, cu privire la beneficiarii serviciului de salubrizare (număr persoane, scutiri etc.).
În cazul persoanelor jurdice, adică utilizatorii non-casnici care beneficiază individual de prestarea serviciului de salubrizare, fără contract încheiat cu operatorul, cuantumul acestei taxe va fi de 3 ori mai mare decât nivelul rezultat din tariful aplicat utilizatorilor cu contract.


Articole înrudite