La Matca se înfiinţează un grup de combatere a căderilor de grindină Recomandat

Vineri, 25 Martie 2022 21:17
Publicat în Știrea zilei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În şedinţa de Guvern de vineri, 25 martie 2022, au fost aprobate noi ale Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pe perioada 2010-2024, precum şi fondurile necesare pentru îndeplinirea lor. Fondurile alocate pentru implementarea acestei etape sunt în valoare totală de 75,4 milioane de lei (23 de milioane lei credite bugetare şi 52,4 milioane lei credite de angajament), anunţă Ministerul Agriculturii.

„Prin continuarea investiţiilor în sistemele de combatere a grindinei şi de creştere a precipitaţiilor, complementar cu dezvoltarea sistemului de irigaţii la nivel naţional, protejăm munca fermierilor în faţa schimbărilor climatice şi fenomenelor meteo extreme care îşi fac din ce în ce mai simţită prezenţa în ţara noastră. Prin încercarea de creştere a nivelului precipitaţiilor şi de diminuare a  condiţiilor de formare a grindinei, ne propunem să menţinem producţia la un nivel ridicat”, a declarat Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.

În cadrul acestei etape, pentru dezvoltarea Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor (SNACP) vor fi realizate investiţii la nivelul tuturor regiunilor. 

La Centrul Zonal de Coordonare MOLDOVA, s-au alocat bani pentru studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi şi pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea ca urmare a înfiinţării de noi grupuri de combatere în zona de nord (Grupul de combatere a căderilor de grindină Suceava-Botoşani, cu 18 Puncte de lansare) şi est (Grupul de combatere a căderilor de grindină Matca-Galaţi cu 9 Puncte de lansare); studiul de fezabilitate pentru înfiinţarea Unităţii de Creştere a Precipitaţiilor MOLDOVA şi execuţia Sistemului integrat de comunicaţii şi informatică pentru intervenţii active în atmosferă şi achiziţia unui radar dedicat.

În zonele Banat, Oltenia, nordul şi centrul Moldovei vor avea loc activităţi experimentale de creştere a precipitaţiilor cu tehnologia aviaţiei.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu