20 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Liberty Galaţi a repornit Furnalul 5, după mai bine de două luni de zile
Liberty Galaţi a repornit Furnalul 5, după mai bine de două luni de zile

După mai bine de două luni de zile în care singurul furnal operaţional din combinatul siderurgic Liberty Galaţi a fost oprit sub motivul că din cauza cotelor scăzute ale apelor Dunării şi a vremii nefavorabile nu s-a putut face aprovizionarea cu materii prime, iată că a venit momentul mult aşteptat atât de siderurgişti, cât şi de întregul oraş.
Pe data de 8 decembrie 2023, la furnalul 5 a fost reaprins arzătorul. Sâmbătă, 9 decembrie, cotinuă procesul tehnologic de repornire, iar pe data de 12 decembrie, dacă totul merge bine, ar putea curge prima şarjă de fontă.

”Repornirea furnalului este un pas extrem de important pe termen scurt, mai ales că în 2024 ne propunem să consolidăm portofoliul nostru de produse. Pe termen lung, ne menţinem planurile de a produce Greensteel utilizând tehnologia cuptorului cu arc electric, o instalaţie de reducere directă a fierului şi un amplu program de energie solară cu capacitate de 250 MW aici, în combinat”, a transmis salariaţilor Radu Ionescu, directorul general al Liberty Galaţi.

”Deşi repornirea are loc în condiţiile dificile de piaţă cu care se confruntă producătorii europeni de oţel, vom continua să ne adaptăm prin ajustarea mixului de produse şi a graficelor de producţie, precum şi prin reducerea costurilor. De asemenea, vom continua să colaborăm cu guvernul şi organizaţiile din industrie pentru a reduce diferenţa dintre preţurile energiei înregistrate în Europa. Este important acum, că am repornit, să menţinem ritmul de producţie şi să rămânem competitivi prin ajustarea programului la condiţiile de plată”, a transmis şi Prasanta Mishra, directorul de operaţiuni al Liberty Galaţi.  
 
Siderurgiştii speră ca furnalul să nu mai fie oprit prea curând astfel încât să nu mai stea cu grija că îşi vor pierde locurile de muncă, însă tot mai au temeri privind bunul mers al combinatului, mai ales că directorul de resurse umane Daniela Ungureanu şi-ar fi dat demisia în pline negocieri ale noului contract colectiv de muncă, ceea ce a fost interpretat ca un semn de instabilitate. Deocamdata, prin repornirea furnalului, se aprinde și speranța că nu va muri combinatul de la Galați. 


Articole înrudite