15 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Maternitatea Spitalului de Urgenţă, vizată într-un nou caz de malpraxis
Maternitatea Spitalului de Urgenţă, vizată într-un nou caz de malpraxis

În numai o săptămână, în Maternitatea Spitalului de Urgenţă Galaţi izbucneşte un al doilea scandal de malpraxis, după cel apărut la finalul săptămânii trecute şi care viza decesul unui sugar la câteva ore de la externarea din unitatea medicală. De data aceasta, reprezentanţii Spitalului de Urgenţă, cei ai Consiliului Judeţului, dar şi Comisia de anchetă de la Ministerul Sănătăţii, care cerceta cazul bebeluşului mort, confirmă că, tot la Maternitatea Spitalului de Urgenţă, se cercetează un nou caz ce pare a fi malpraxis. Este vorba de o fetiţă care a venit pe lume pe data de 22 octombrie printr-o naştere naturală şi care a suferit un traumatism obstetrical sever. Asta deoarece copilul avea circa 4 kg şi poate ar fi fost indicată o naştere prin cezariană. „S-a constatat că, în urma traumatismului obstetrical suferit la naştere, fetiţa a suferit o paralizie a membrului superior stâng, hematon biparietal epicranian şi hipoxie. La nouă zile de la naştere fetiţa a fost transportată la Spitalul de Copii, iar apoi, la cererea părinţilor, la Spitalul Budimex. Se face anchetă asupra tuturor împrejurărilor naşterii, este audiat medicul ginecolog, dar şi restul echipei medicale, şi vom vedea care sunt rezultatele. Nu ştim acum să spunem dacă în acest caz ar fi trebuit să i se facă gravidei cezariană şi nu să nască natural, este o anchetă în curs”, a declarat dr. Dorel Firescu, director medical la Spitalul de Urgenţă Galaţi.
Comisia Ministerului Sănătăţii, care ancheta deja la Galaţi şi decesul unui sugar, survenit pe 31 octombrie, la câteva ore de la externarea din aceeaşi maternitate, anchetează şi acest al doilea caz. La fel, şi Consiliul Judeţului, instituţie de care aparţine Spitalul de Urgenţă. „Este posibil să fie vorba în acest al doilea caz, cel al fetiţei care a suferit leziuni severe la naştere, de malpraxis. Ancheta este încă la început. Comisia Ministerului Sănătăţii anchetează şi acest al doilea caz. În primul caz, cel al sugarului mort, anchetat de aceeaşi comisie, s-au făcut verificări inclusiv ale graficelor de curăţenie din spital şi s-au ridicat documente. În cazul cu sugarul decedat comisia se va întoarce peste trei săptămâni, când vor fi gata rezultatele probelor biologice, pentru a da o decizie”, a precizat Paraschiva Vintilă, reprezentant al CJ în comisia de anchetă din Spitalul de Urgenţă.
Medicii de la Spitalul de Copii au făcut tot ce a fost posibil pentru a stabiliza micuţa când a fost transferată de la Maternitatea Spitalului de Urgenţă. „Avea convulsii când a ajuns la noi, o stare generală foarte gravă. Dar am reuşit să o stabilizăm şi, la cererea părinţilor, copila a fost transferată la un spital din Bucureşti”, a precizat dr. Geta Badiu, director medical la Spitalul de Copii. Mama fetiţei, aflată în spital la Bucureşti, cu copila, a refuzat deocamdată să facă declaraţii, precizând că aşteaptă rezultatul anchetei. Părinţii sunt din Cudalbi şi mai au un copil, tot o fetiţă, în vârstă de 4 ani.


Articole înrudite